torsdag 27. august 2015

Ba-Iss - Arbeid (1989)

Det hender av og til at kreative mennesker tar for seg mer enn én enkelt form for kreativ skapelse. Mange av den norske postpønkens brannfakler har endt opp som malere (Johnny Yen og Michael Krohn, for å nevne to), andre driver med film og tv, og andre igjen driver med forfatterier; en av disse var Stig Sæterbakken, som gjennom store deler av 80-tallet fungerte som musiker og lydkunstner i tillegg til forfatterjobben.

Det er rimelig vanskelig å oppdrive informasjon om duoen Ba-Iss, men jeg presenterer her det lille jeg vet.
Ba-Iss var en duo bestående av Stig Sæterbakken og Robin Andrew le Normand. Førstnevnte var fra Lillehammer, og hadde fra starten av 80-tallet vært med i diverse synthgrupper. Grå var den første nevneverdige; gruppa spilte kjølig synthmusikk og fikk en del oppmerksomhet i lokalpressen. I 1984, kun 18 år gammel, debuterte han som forfatter, og året etter flyttet han til Oslo. Her ble Ba-Iss startet opp, og musikken tok en vending fra ungdommelig synthprovokasjon til mørkere lydlandskap. Sæterbakkens kjærlighet for Andrej Nebb var en uttalt sak, noe som kan høres i Ba-Iss' industrielle ødemarker. Duoen gav ut ensides-LPen Arbeid i 1989, etterfulgt av en kassett med musikk til en forestilling, kassett-singlen Hellig Stank i 1990, og til slutt LPen (The Book of) Theft i 1991 (?). Etter dette ble duoen oppløst, og Sæterbakken la musikken på hylla til fordel for forfatterskapet. I tiden opp til hans død ble han gradvis en av Norges viktigste forfattere, dessuten en sterk organisator og foreleser på Nansenskolen på Lillehammer. Sæterbakken gikk bort i 2012, men igjen står et intimiderende forfatterskap og en lite husket musikkproduksjon som fortjener oppmerksomhet.


Arbeid er, som sagt, en ensides LP, og fungerer som et helhetlig verk i åtte deler, sakte flytende fra mørkt til mørkere; Inokulasjon åpner med forvridde stemmers messing av ukjente ord, før en fast rytme introduseres, svevende i et truende intet, punktert av skarpe smell og avbrutt av en tysk operasanger. Søvn Uten Drømmer er raskere, pulserende elektrisk og tribal, en eim av røyk og voksende stormskyer, ironisk nok i retning en høyst levende drøm. Mann Av Leire (Voodoo) er den eneste låta med vokal, fremført av Tristan Christ (fra White Lord Jesus); det låter som en døende maskin, med Christs lugubre portrett av menneskelig forfall og religiøse antydninger som en siste dom. Platas høydepunkt er imidlertid låta Ba-Iss, der en sample av et mannskor danner grunnlaget for musikk av religiøse proporsjoner; det mørke smelter sammen med det vakre, de harde rytmene skyves vekk til fordel for en flytende evighet av sakral messing, og jeg tenker umiddelbart at noen med bedre vinylripping-evner enn meg selv burde rippe dette.


Ba-Iss - Arbeid

01: Inokulasjon
02: Søvn Uten Drømmer
03: Mann Av Leire (Voodoo)
04: Foster
05: Innovator
06: Ba-Iss
07: Gjennom Himmelen
08: Ejakulasjon

**Trykk her for å lytte!**

2 kommentarer:

 1. emri im është Nathalia nga Britania e Madhe (Londër) burri im ka dëgjuar thashetheme për mua dhe kjo çështje e bëri atë të aplikonte për divorc dhe gjithçka u rrit dhe ky rast dhe mendimi për të humbur familjen time tani e ka mbajtur zemrën time të pakënaqur kështu që u luta për një zgjidhja dhe mënyra se si mund të jem në gjendje të kthej burrin dhe fëmijët e mi dhe t'i provoj atij të gjitha këto gjëra që ai dëgjoi për mua dhe zonjën tjetër që punonte në zyrën time janë të gjitha gënjeshtra sepse thellë në zemrën time e dija që kurrë dhe nuk do kurrë mos e tradhtoj burrin tim. për ta shkurtuar të gjithë këtë histori, motra ime burri nga SHBA i dëgjoi të gjitha çështjet në terren dhe menjëherë më kërkoi të kontaktoja DR Fady ajo më dha detajet e kontaktit të tij dhe unë bëra siç tha ajo dhe DR Fady më tha se gjithçka do të jetë mirë për dy ditë pas dy ditësh burri im do të kthehet përsëri në shtëpi përgjithmonë dhe kjo ishte pikërisht ajo që ndodhi dhe për këtë arsye unë them se ky njeri është i vërtetë dhe gjithashtu mund të ndihmojë këdo me ndonjë nga problemet e mëposhtme

  KTHIMI I DASHURINËS SË HUMBUR.
  RIKURTIMI I MARTESËVE / MARRËDHËNIEVE TË PRAKTUARA.
  SHËRIMI I SËMUNDJEVE.
  LUTJET MBISHTIN SULMET SHPIRTËRORE APO ËNDRA TË KEQJA.
  KURA PËR HSV 1 DHE HSV 2.
  TOTALI PËR INFEKSIONIN STD ETJ.
  GARANTOHET NJË TRAJTIM DHE SHËRIM JAVOR PËR HIV.
  LUTJET PËR NUMRA ME FAT PËR FITUES TË LOTARIVE.
  ETJ..........................
  Mund ta kontaktoni @:www.Doctorfady720@gmail.com ose mund ta kontaktoni në WhatsApp me këta numra +23490422406. 100% garanci.

  SvarSlett
 2. Një dëshmi e mahnitshme për një lojtar që ma ktheu burrin tim. dhe jam martuar për fat të mirë me një burrë të mrekullueshëm dhe të kujdesshëm me dy fëmijë. Ka pasur një problem të madh në familjen time gjashtë muaj më parë mes meje dhe burrit tim. Aq e tmerrshme sa e çoi çështjen në gjykatë për divorc. ai tha se nuk donte të qëndronte më me mua dhe se nuk më donte më. Kështu ai u largua nga shtëpia dhe shkaktoi disa dhimbje mua dhe fëmijëve të mi. U përpoqa maksimumin për ta rikthyer pas shumë vitesh, por pa rezultat. dhe ai konfirmoi se kishte marrë vendimin e tij dhe nuk donte të më shihte më. Kështu një mbrëmje, kur po kthehesha nga puna, takova një mikun tim të vjetër që e pyeti burrin tim. Kështu që unë i shpjegova gjithçka, kështu që ai më tha se e vetmja mënyrë që mund ta ktheja burrin tim ishte të vizitoja një spell player, sepse funksionoi gjithashtu. Kështu që unë kurrë nuk besova në magji, por nuk kisha zgjidhje tjetër veçse të ndiqja këshillën e tij. Pastaj më dha adresën e emailit të spell player që vizitoi. {drEgwuatu@gmail.com}.
  WHATSAPP +2348101205614 Kështu të nesërmen në mëngjes dërgova një e-mail në adresën që më dha dhe magjistari më siguroi se do ta ktheja burrin tim të nesërmen. Çfarë deklarate e mahnitshme!! Unë kurrë nuk e besova, kështu që ai foli me mua dhe më tha gjithçka që duhej të bëja. Më pas të nesërmen në mëngjes, çuditërisht, burri im, i cili nuk më kishte telefonuar në gjashtë muajt e fundit, më telefonoi për të më njoftuar se po kthehej. Kështu ai u kthye po atë ditë, me shumë dashuri dhe gëzim, dhe kërkoi falje për gabimin dhe dhimbjen që më kishte shkaktuar mua dhe fëmijëve të mi. Më pas, që nga ajo ditë, marrëdhënia jonë ishte më e fortë se në të kaluarën, me ndihmën e një spell player. Prandaj, unë do t'ju këshilloja që të vizitoni me dashamirësi Dr.Egwuatu-në e madhe nëse jeni në të tillë ose nëse keni ndonjë problem me "kthimin e ish-it tuaj, faleminderit Dr. {dregwuatu@gmail.com}
  WHATSAPP+2348101205614
  Ai gjithashtu shëron dhe e kthen EX-in,
  1 Ilaç bimor për HIV/ADIS.
  2 Trajtimi i kancerit bimor.
  3 Pastrimi i kyçit të këputur.
  4 herpesi shëron barishtet.
  5 lloje orizi pelte.
  6 Mjekësi bimore HPV.
  7 Shërimi i diabetit.
  8 kthejeni ish-in tuaj.
  9 Magjia e shtatzënisë.
  10 kura HTP.
  11 Shërimi i ajrit hepatik.
  12 )Shërimi i koronavirusit Covid 19.
  13) Perqindja astmatike
  WHATSAPP +2348101205614

  SvarSlett