fredag 2. oktober 2015

Holy Toy - Yes and No (1989)

Særdeles få av de norske bandene i perioden som her omhandles fikk noen gang muligheten til å gi ut en plate bestående av diverse rusk og rask de ikke fikk gitt ut andre steder. Imidlertid var Holy Toy aldri som de andre bandene i perioden, og dermed ble det nødvendig med en plate med outtakes, filmmusikk og nyinnspillinger.

Yes and No fulgte opp etter LPen Dummy Cruise Missile Wanted For Artistic Purpose. Phone 47 2 20 64 89, der Nebb & co eksperimenterte med hiphop og rap, blandet sammen med en høyst tidsriktig (og dermed i dag høyst datert) sound, drevet av trommemaskiner og komprimerte lyder. Imidlertid er det greit å vite at Yes and No tar for seg materiale fra en lengre periode i bandets historie: her finnes outtakes fra Pakt of Fact, det finnes filmmusikk fra den legendariske filmen X (med Jørn Christensen i hovedrollen og Holy Toy med i en sekvens), og det finnes nyinnspillinger og gjenbruk av materiale fra tiden tilbake i De Press.

Det faktum at Yes and No ikke er en vanlig LP, men heller en samlig med rusk og rask, er faktisk en av tingene som gjør at plata funker så bra som den gjør; materialet er fragmentarisk, ofte abstrakt og lite vennlig, men helhetlig blir det en god, variert blanding, dels mørk ambient og dels collage-industrial. Åpningslåta Pop er en snodig instrumental, drevet av en typisk nebbete basslinje og lag på lag med synther, som sammen danner et tidlig høydepunkt. Rock og Metro er hentet fra filmen X; førstnevnte er 40 sekunder med rumlende naboromsbulder, mens sistnevnte er et lengre stemningsstykke, ikke ulikt deler av Why Not In Choir? fra 1985. Garbi og Check Productions bygges delvis på samme fundament; førstnevnte en lang, hurtig collagefest der russiske og amerikanske politikere taler mot hverandre, Nebb speedrapper, og et kirkekor dukker opp mot slutten, mens sistnevnte dras mer i retning av hiphop. Kiss Me Pusha dukker opp både som instrumental og med vokal; låta er en salig blanding av nebbsk hiphop, hårmetallgitarer og et overraskende interessant rytmespor, i tillegg til samples fra De Press-låta Kic Me Rusia. De Press dukker også opp i form av en nyinnspilling av klassikeren Kalhoz, her i mer maskinell, syntetisk drakt. Til sist kan låta Holy Day nevnes; dette er en variasjon av låta Tresure fra Pakt of Fact, men denne versjonen er mer hardtslående, med økt intensitet og blodsprengte øyne. Som en helhet fungerer plata overraskende bra, og bør ansees som en fullverdig del av Holy Toys diskografi.

Holy Toy - Yes and No

01: Pop
02: Rock
03: Garbi
04: Bridge
05: Kiss Me Pusha (Instr.)
06: Foots
07: Kalhoz
08: Check Productions
09: Oko 1
10: Oko 2
11: Holy Day
12: Metro
13: Kiss Me Pusha

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar