søndag 29. november 2015

Holy Toy - Dokument (1994)

Endelig er vi tilbake igjen! Det kan bli lenge til neste gang, så dere får dermed servert en lang plate full av flott musikk, som kan benyttes både til aktiv lytting og som soundtrack for den noe ustabile situasjonen Europa (og verden for øvrig) befinner seg i.

Som de fleste som har fulgt med vet er Holy Toy et av mine absolutte favorittband. Store deler av katalogen deres har jeg allerede presentert tidligere (og resten vil nok følge når jeg får bedre tid), i et håp om at bandets musikk kan bli lettere tilgjengelig, slik at andre kan få gleden av å høre en av norsk musikklivs skjulte skatter. I så måte er Dokument perfekt for anledningen: Plata er en samleskive, der et utvalg låter fra alle Holy Toys LPer presenteres, i tillegg til et knippe uutgitt materiale. Sistnevnte er av størst interesse for den som kjenner bandet fra før av, men plata fungerer bra som en kontinuerlig lytteopplevelse, og anbefales for alle.

Debut-LPen Warszawa er representert med 6 låter, Panzer and Rabbits med 4, Why Not In Choir? med skarve én, Pakt of Fact med 4, og Dummy Cruise Missile med en alternativ versjon av singelen Ciupazecka. Mangelen på låter fra Why Not In Choir? og Dummy Cruise Missile er forståelig (førstnevnte pga. platas helhet, som vanskelig kan brytes opp; sistnevnte fordi plata er ganske dårlig), og balansen mellom materialet som finnes er god. Ikke minst er det flott å få fire låter fra Pakt of Fact i høyere kvalitet enn hva vinylrippen kan tilby. Imidlertid er det de uutgitte låtene som er av størst interesse. Mye av dette var nok uutgitt av en grunn: Marsz Balkany, Polution og Untitled er i stor grad sketsjpregede stemningsbrokker, korte, instrumentale, men ikke uten appell. Personlig har jeg alltid vært glad i Holy Toys mer abstrakte sider, så dette er snacks for ørene. What the Hell er sannsynligvis Holy Toys mest absurde låt, tatt bandets utgangspunkt i kontekst: Låta er en bluesaktig rockelåt, preget av stygg lyd og Nebbs stønnende GIVE ME SOME LOVING BABY, en noe ukarakteristisk frase fra den tidligere dommedagsprofeten. What Was Gone Will Rise Again er imidlertid platas definitive høydepunkt. Låta er hentet fra soundtracket til filmen X, der Holy Toy også bidro med andre innslag (som finnes på Yes and No). Låta er dvelende, bygget på Lars Pedersens monotone tromming, over hvilket Nebb legger en sarkal, vakker melodi. Låta trommer seg gradvis fremover, stemningen konsolideres, men eksploderer aldri. Låtas uforløste, nesten uferdige uttrykk er spennende, og gir ønsker om å høre mer. Hvordan veien gikk over til Dummy Cruise Missile er nok en gang uforståelig, men Dokument forholder seg i stor grad til bandets glansperiode fra 82 til 87, og er dermed en perfekt introduksjon for den uinnvidde.Holy Toy - Dokument

01: Marmur
02: Dwa Portrety
03: Marsz Balkany
04: Kapitan Boom Boom Boom
05: Plan For The Land
06: Telegram I
07: What The Hell
08: Polution
09: Wojtek
10: Untitled
11: Invisible Embrace
12: Last Dinner
13: Fresh News - Larve
14: Niebieska Patelnia
15: Buntowniki
16: Sariusz
17: Ciupazecka
18: What Was Gone Will Rise Again
19: Armagedon
20: Down In Japan
21: Czemu Nie W Chórze

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar