fredag 13. mars 2015

De Press - Block to Block (1981)

Til tross for at musikkjournalistikken i Norge ikke har kunnet måle seg med det store utland på noe tidspunkt, så er det likevel noen plater det er sagt og skrevet såpass mye om at det blir vanskelig å tilføre platas omdømme noe nytt. For den norske nyveivens del er det ikke nødvendigvis så mange flere enn TAV!s Materialtretthet og Kjøtts legendariske 12-tommer, i tillegg til dagens plate, De Press' debutalbum Block to Block.

En kort historie om bandet har jeg allerede presentert tidligere, så det skal jeg ikke gjenta. I stedet kan jeg begynne med å nevne at Block to Block havnet på en respektabel 10. plass i Morgenbladets kåring av de 100 beste norske platene noensinne, og som følge av dette ble det skrevet en bok om plata og dens historie av Stig Sæterbakken (RIP). Denne boka er absolutt verdt å lese, da den, i tillegg til å omhandle plata, tar for seg bandets korte levetid, og hvilken effekt det hadde på den unge Sæterbakken da han vokste opp på Lillehammer og hørte gud i en spinnvill polsk flyktnings sakrale rop, akkompagnert av et av landets beste band noensinne. 

Tekstene på plata tar i stor grad for seg samtidens blokkoppdeling mellom øst og vest, og den frykt, sorg og paranoia som gjennomsyret den kalde krigen; som polsk flyktning hadde nok Nebb sett mer enn den gjeve nordmann, og hans desperate monologer fungerer som en rapport fra utsiden av den norske bobla. Hva musikken angår, så er De Press' genistrek at de aldri strekker ut låtene mer enn nødvendig: av 14 låter er hele 2 over tre minutter lange. Hver låt spekket med energi, fengende melodier og kreativitet (spesielt fra gitarist Christensen, som fortjener en medalje for innsatsen), og lydbildet holder seg i stor grad til gitar, bass og trommer, med ambolt, piano og radiolyder slengt inn i ny og ne. Av låter som bør nevnes er den mest opplagte Bo Jo Cie Kochom, som er en eviggrønn klassiker, sist gjenopplivet i NRKs Kampen for tilværelsen. Peyshens er manisk protestpønk som i broen bryter sammen i et absurd cabaretparti, Moniuments er en slags ballade, der Nebbs sakrale messing dominerer det gradvis intensiverende arrangementet. Åpningslåten Kalhoz viser bandet fra sin sterkeste side, der spenningen øker og letter i bølger, gitaren skraper seg rundt en stø bass, Snortheims trommer holder drivet oppe, mens Nebb gauler en enkel linje om igjen og om igjen, før det slutter med ordløse folkemelodier.

Genialt, spør du meg.De Press - Block to Block

01: Kalhoz
02: Block to Block
03: Kic Me Rusia
04: Dobl Steyshen
05: Kejk
06: Velvet Walz
07: Peyshens
08: Bo Jo Cie Kochom
09: Forcd
10: Moniuments
11: On Top
12: Tavarish
13: Transparant Tlf.
14: Conveyor Belt

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar