søndag 1. mars 2015

The Aller Værste! - Blålys (1979)

Etter et kortere opphold fortsetter herved min store misjon i en noe trygg, men likevel fortreffelig stil, i form av The Aller Værste!s debutsingel Blålys, her med bonuslåten En av Dem, som etter hva jeg vet kun var med på et begrenset opplag.

The Aller Værste! regnes som et av de "fire store" i norsk nyveiv, sammen med De PressKjøtt og The Cut. Bandet, som i sin korte levetid ble betegnet som et "Bergensband", besto av fire Oslogutter (i alle fall tre av de var til og med fra Bærum), samt en fra Stavanger. TAV! ansees som et av de første norske bandene som lot seg inspirere av det som skjedde i England på slutten av 70-tallet, og musikken deres er en pønkete form for ska, dominert av det noe urockete farfisaorgelet. Etter Blålys fulgte en 4-spors EP, deretter platene Materialtretthet og Disniland i de tusen hjem. Etter dette gikk bandet i oppløsning, men de rakk å gi ut en singel, Hakk/Bare Feiginger, imidlertid med ny trommis. I ettertid står TAV! igjen som et av landets mer nyskapende band, og et tidlig eksempel på at norske tekster ikke nødvendigvis er noe å skamme seg over.

Musikken på plata er et friskt, åpenbart Specials/Madness-påvirket pust inn i norsk samtid. Blålys er en overraskende lang låt (hele fire minutter!) med relativt lite tekst og relativt mange forskjellige riff og motiver. Etter to raske vers/refreng-segmenter går låta over i et langt instrumentalt mellomspill der alle medlemmene får hver sin solo, før vers/refreng-partiet kommer tilbake og låten avslutter. På Vei Hjem er en liten fortelling om urban ensomhet og forvirring lagt over en rask rytme og med platas mest fengende øyeblikk i form av et evig siterbart refreng. En av Dem er et liveopptak, samt en medley med sin egen låt og ABBAs S.O.S., av alle ting. Distansen fra banal pønk-pønk er forfriskende, og plata holder seg veldig godt i dag, til tross for en noe kjip produksjon.
The Aller Værste! - Blålys

01: Blålys
02: På Vei Hjem
03: En av Dem

Trykk her for å lytte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar