mandag 23. februar 2015

Øresus - Galt Et Sted (1981)

God dag!

Ettersom statistikken tilsier at mine tidligere innlegg er overmåte dominert av synth (kun ett av tre innlegg slipper unna, visstnok), så er det igjen på tide å presentere noe som står mer i gjeld til pønk og fortrock enn til syntetisk eksperimentering og obskure tekster om seksualitet og disco-fascisme. Dagens innlegg vil dermed dreie seg om Øresus' debut-EP, Galt Et Sted.


Øresus var fra Skien, og besto av fire karer jeg ikke har noen videre kjennskap til i andre sammenhenger. Etter utgivelsen av Galt Et Sted fulgte en singel, Mannen i Badekaret, før albumet Ansikt til Ansikt ble gitt ut i 1983. Visstnok var bandet et ettertraktet liveband, som skal ha trukket fulle hus både i Bergen og Oslo, og som mot slutten av sin eksistens hadde minst én spillejobb i uka. Likevel ble bandet oppløst kort tid etter utgivelsen av Ansikt til Ansikt, uten at jeg har noen informasjon om hvorfor.

Som var typisk for de norske nyveiv-bandene i denne perioden, er musikken en salig blanding pønk, ska og mer eksperimentelle elementer. Tittellåten starter som en skalåt med tilhørende hakkegitar, før et pre-refreng åpner for en mer streit pønkesound i refrengpartiene. Vekslingen mellom disse to sidene gir låta et godt driv, og komplimenterer teksten, som i versene er mer paranoid, mens refrengene kan oppleves som en hyllest til rødsprit. Det skal sies at teksten er ment å være kritisk og krass, men det er muligens litt lett å overse.
Låtene på b-siden er i og for seg streite pønk/nyveiv-låter, men det er låt nr. 2 på a-siden som er mest interessant. Kåre handler selvsagt om hele Norges Kåre Willoch (noe veldig mye norsk pønk gjør), og er en muligens litt umoden beretning om hvordan Kåre er kjøpt av USA og næringslivet, og hvordan tissen hans skrumper inn (et tema som også ofte tas opp i sangene om ham). Det interessante er imidlertid at låta er en treig, seig ballade, dandert med en frekk 80-talls-saksofon druknet i ekko. Det er ikke nødvendigvis et suksessfullt eksperiment, men det er likevel interessant å høre et såpass pønkete nyveivband som eksperimenter med formelen sin på denne måten.Øresus - Galt Et Sted

01: Galt Et Sted
02: Kåre
03: På Gamlehjemmet
04: Sjølmordskomplekser


**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar