tirsdag 24. februar 2015

Fra Lippo Lippi - Tap Dance For Scientists (1980)

Etter å ha mottatt store klager om at de tidligere innleggene i stor grad har vært for obskure og lite tilgjengelige for den allmenne lytter, velger jeg i dag en annen rute: for å tilfredsstille massene presenteres herved en av Norges største - og særeste - musikalske suksesshistorier gjennom tidene, nemlig Fra Lippo Lippi.

Fra Lippo Lippi er bandet som, av alle land i verden, erobret Filippinene med sin romantiske, "nordiske" sound på slutten av åttitallet. På dette tidspunktet besto bandet kun av Rune Kristoffersen, kjent fra Rune Grammofon (hjem til vår tids beste Norske artist, Jenny Hval) og Per Øystein Sørensen, på et tidspunkt mest kjent som korist for Bobbysocks, men forhåpentligvis bedre husket for å ha sunget i et av de bedre Norske popbandene fra perioden.
Imidlertid er denne utgivelsen, som er bandets første, gitt ut med en annen lineup. I tillegg til Kristoffersen besto den tidlige utgaven av Bjørn Sorknes og Morten Sjøberg, som vi jo kjenner fra 3rd Man. Denne trioen bodde, øvde og eksperimenterte sammen på Nesodden, og presterte i 1980 å produsere en av de særere debutplatene jeg kjenner til, tatt bandets videre historie i betraktning.


Uansett om man kjenner FLL som glatt popband, kjølig new-wave eller monoton Joy Division-postpunk, så vil denne platen mest sannsynlig overraske. Alle låtene er instrumentale, og dette åpner for mye leken eksperimentering med lyd. Sounden er overmåte elektronisk, med mye plingende og plongende synth, spretne programmerte rytmespor og effektbehandlet gitar.  Et godt eksempel er låta Tap Dance For Scientists, der det høres ut som gitarslagene blir kastet rundt i en hermetikkboks.
De tre første låtene på plata er lette, humoristiske popskjeletter, med små melodier og en rar, litt tullete sound. Låta Backdrops, som utgjør b-siden på plata, er imidlertid en annen sak. Dette er et langt stemningsstykke, bestående av flere forskjellige partier som er smeltet sammen. Rytmeboksen er borte, og stemningen er forandret fra lett til trykkende og klaustrofobisk. Kristoffersens bass legger frem små bruddstykker av melodi, synthene spiller noen enkle temaer, men stemningen letter aldri. Motsetningen til a-siden kunne ikke vært større.
Alt i alt en fornøyelig lytteopplevelse, og en virkelig kuriositet i norsk popmusikkhistorie.Fra Lippo Lippi - Tap Dance For Scientists

01: Tap Dance For Scientists
02: Do The Modern Pose
03: Dolls On Parade
04: Backdrops


**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar