lørdag 10. oktober 2015

Göbbels-a-Go-Go - Våre Problemer Er Rent Musikalske (1983)

Ettersom The Aller Værste! i dag skal hylles her i Trondheim har jeg vurdert hva jeg skal legge ut; et naturlig valg ville vært Materialtretthet, da dette tross alt er plata bandet i stor grad huskes for. Imidlertid er denne såpass tilgjengelig at det blir noe overflødig; i stedet velger jeg å hedre den som ikke får deltatt på hyllesten, nemlig den eminente Lasse Myrvold.

Göbbels-a-Go-Go var et kortlivet prosjekt drevet av Myrvold og Kristian Stangebye. Myrvold hadde etter TAV!s oppløsning vært med på Harald Øhrns Stilleben-prosjekt, i tillegg til bandet Jik Jak Jennik; Stangebyes musikalske fortid vet jeg ikke noe om, men jeg vet at han endte opp med å bli en varig samarbeidspartner for Myrvold; sammen gav de i 1983 ut både Göbbels-LPen og The Willkoks Talk, en LP der de tonesatte statsminister Kåre Willochs nyttårstale, med nøyaktig så flott resultat som man kan forvente av et slikt prosjekt. Göbbels-a-Go-Go ble imidlertid satt på vent etter LPen; Myrvold ble med i The Beste, og startet etter hvert Kong Klang, der Stangebye igjen var med. Myrvold døde i 2006, men Kong Klang lever videre. Dessuten jobbet visstnok Myrvold og Stangebye med nytt Göbbels-a-Go-Go-materiale i tiden rundt Myrvolds død, men dette har enda ikke blitt utgitt.

Våre Problemer Er Rent Musikalske er, mer enn noe annet, en fascinerende plate. Mye av dette skyldes det faktum at plata i stor grad er elektronisk: lydbildet er spinkelt, nervrotisk, spastisk, fullt av ekkogitarer og gnikkete synthlyder. Åpningslåta Donna er en seks minutter lang eksperimentell poplåt, skjev og ubehagelig, men samtidig fengende, med et digert refreng og tekstlige referanser til fascisme. Fremmede i skapet er dominert av feite synther og en sykelig stemning, mens Myrvold spyr ut tekst om spioner under bord, hint til ødipale konflikter og generell paranoia. Prøver å drøye det I & II later til å handle om sex og samlivsproblemer, mens et småfunky komp driver det fremover i det uendelige. Løpehjul er en personlig favoritt; en kort gitarlåt om en gutt/psykopat som har fått seg et lite dyr og løpehjul. B-siden består av tre instrumentaler, der Under kontroll dominerer med sine 17 minutter med gnukkelyder. Det er mulig å innvende at plata som helhet blir litt lang og monoton, men Myrvolds humoristiske tekster og de i mange tilfeller spennende arrangementene er argumenter for at plata muligens er en glemt halvklassiker; de to herremennenes talent er åpenbart, låtene er gode, og det er synd at musikken ikke har vært tilgjengelig.
Før nå.

Takk til JR.


Göbbels-a-Go-Go - Våre Problemer Er Rent Musikalske

01: Donna
02: Fremmede i skapet
03: Lykkelig gift
04: Gul & Blå
05: Prøver å drøye det I & II
06: Göbbels-a-Go-Go
07: Løpehjul
08: Alle/Ingen slipper unna
09: Under kontroll
10: Lykkens balanse

**Trykk her for å lytte!**

5 kommentarer:

 1. Denne var bra, intens, fortsatt original og interessant. Ikke hørt før. Det skarpe lydbildet minner om Dobbel V/Hiss: Geometri, men seigere. Spenstige tekster og vokal. Vel verdt en lytt. Takker for den.

  SvarSlett
 2. Spennende gjenhør. Har du noen planer om å legge ut The Willkoks Talk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er på vei. Må bare høre den nok til å skape meg et skikkelig inntrykk!

   Slett
 3. Fan-bloody-tastic!!! Hipp hipp hurra! Jeg elska denne skiva og spilte den gang på gang, men så lånta jeg den bort til en dust, og så den aldri igjen. Rett og slett sykt deilig å høre igjen nå. Tusen tusen takk for at du har lagt den ut! Mvh Steinar Sande

  SvarSlett