lørdag 21. februar 2015

De Press - Østavind (1980)

God morgen!

Ettersom første innlegg dreide seg om en passe marginal utgivelse, og ettersom denne bloggen egentlig har småpopulistiske ambisjoner, så er det på sin plass å presentere noe mer allment kjent i anledning den vanskelige andreposten. I dag serveres dermed De Press' første utgivelse, Østavind.


De Press var, i sin korte opprinnelige levetid, et av de "fire store" bandene i norsk nyveiv, sammen med Kjøtt, The Aller Værste! og The Cut. Bandet ble ledet av hele Norges egen gale polakk, Andrej Nebb, som startet bandet ca 1980 sammen med Ola Snortheim på trommer og Jørn Chistensen på gitar. Selv tok Nebb seg av bass og vokal. Nebb og Snortheim hadde tidligere spilt sammen i det smått legendariske bandet Pull Out, mens Christensen til da var en relativt ukjent kar. Etter et knapt år med øving og konserter ble debut-EPen gitt ut en gang i 1980, og Norge fikk servert ett av sine beste band noensinne. Etter halvannet år var bandet oppløst: Nebb fortsatte med Holy Toy, mens Christensen og Snortheim ble med i mange forskjellige grupper, der Cirkus Modern og Langsomt Mot Nord muligens er de mest interessante.

EPen består av fire relativt korte spor, men disse fire renner nærmest over av ideer og ren, frådende skaperglede. Første låt, Østavind, er en personlig favoritt: en kjapp opptelling leder inn i en messende, lavstemt Nebb-vokal og en frekk liten ska-låt, før et refrengparti eksploderer og Nebb gauler ut en ordløs folkemelodi. Temaene gjentas, og så er det over. Genialt, spør du meg.
Jeg skal ikke si så mye mer, men nevnes bør Christensens brilliante gitarsolo på To Sibir (og dessuten gitarlyden på hele plata), i tillegg til Nebbs galmanns-vokal på Pond.De Press - Østavind

01. Østavind
02. To Sibir
03. Pond
04. Produkt


**Trykk her for å lytte!**

1 kommentar:

  1. Hei. Har man noen anelse om størrelsen på opplaget til Østavind? Jeg har en som praktisk talt er spilt sønder og sammen..;-)

    SvarSlett