søndag 17. januar 2016

Bern Balders - The Alter-Ego Effect (1981)

De aller fleste av artistene fra perioden jeg gjør et valiant forsøk på å dekke, viser seg til slutt å være vanlige mennesker, med navn i telefonkatalogen (eller hva man enn har i dag), familier og relativt trygge jobber. Imidlertid finnes det alltid utstikkere. Dagens hovedperson er et slikt tilfelle: Bern Balders er et pseudonym, og hvem som skjuler seg bak det skal jeg ikke uttale meg om, da hen har klart å holde seg anonym for ettertiden.

Til tross for anonymiteten finnes det mer enn nok informasjon om prosjektet. Balders er fra Trøndelag, og studerte på 70-tallet under samtidskomponist Olav Anton Thommesen, i tillegg til studier i sonologi (elektronisk syntese av lyd, sier SNL) i Nederland. Som for mange andre ble den britiske postpønken en inngangsportal til en verden av eksperimentasjon med form og uttrykk, og Balders gikk inn for å kombinere den alvorlige, elektroniske samtidsmusikken med moderne postpønkstrømninger. Singelen The Alter-Ego Effect ble innspilt på Dragvoll (hvor undertegnede for tiden studerer) i Trondheim; Balders trakterte alle instrumenter selv, tok seg av produksjonen, og utgav singelen på eget plateselskap i 1981. Grunnet de mange lagene av lyd på plata ble all diskanten kuttet vekk av de som tok seg av mastringen av plata, noe som resulterte i at Bern Balders' eneste utgivelse låter som en defunkt vaskemaskin. Grunnet endeløse mengder komplikasjoner har singelen endt opp med å bli ekstremt sjelden, og er et yndet samlerobjekt. Bern Balders' eneste andre kjente opptreden er på en kassett med Det Elektriske Kjøkken.

Skal vi tro dagens kilder, var låtene i sin opprinnelige form banebrytende eksperimenter innen elektronisk popmusikk, og tegn på dette kan såvidt skimtes i den gråaktige suppa som strømmer ut av høyttalerne mine. A-siden drives av pulserende basstrommer og dronende synthbass, mens flere lag synther spretter rundt over fundamentet. En begravd vokal finnes også i miksen, men det er vanskelig å få med seg annet enn korte tekstbrokker. Til tross for den elendige lyden er imidlertid låta overraskende bra, melodien er velskrevet, og man kan sørge over låtas tapte potensiale. Om ikke annet burde noen unge synthfreaks lage en fresh og moderne cover. B-siden, My Spy.Event, åpner med atmosfæriske syntherier i tysk tradisjon, før en groovy, nesten hiphoppete beat trår inn, etterfulgt av Balders' monotone vokal og et stakkato synthspill. Igjen hører man låtas potensiale, men den forrådes av den elendige lyden: spesielt trommebeaten er spennende, både maskinell og menneskelig på samme tid. Til syvende og sist er det vanskelig ikke å gjøre tankeeksperimenter for å forestille seg hvordan plata kunne hørtes ut. Det vi sitter igjen med, derimot, er ikke annet enn en morsom kuriositet uten enorm lytteverdi.

Bern Balders - The Alter-Ego Effect

01: The Alter-Ego Effect
02: My Spy-Event

**Trykk her for å lytte!**

3 kommentarer:

 1. "The alter-ego effect" finnes også på Maskindans; mastertapen med den opprinnelige mixen var ikke tilgjengelig, men dyktige folk hos Strype Audio utførte mirakler med singelen og fant frem et intrikat trommepattern under synthbassgrauten.

  SvarSlett
 2. Hvis noen vet om en måte å kontakte dette plateselskapet DoReMix Records, blir jeg veldig glad

  SvarSlett
 3. Hvert problem har en løsning når du møter den rette personen! Ikke vær redd for at det er en flott staveforkaster og åndelig problemløser som kan sette en stopper for problemet ditt. Jeg vil sette pris på DAWNACUNA for gjenopprettelsen av ekteskapet mitt med hennes magi, Etter 1 års separasjon med mannen min, ved hjelp av den store stavehjuleren DAWNACUNA, kom mannen min hjem og nå er vi lykkelig sammen for godt, nok en gang takk til DAWNACUNA helbreder hun også all slags sykdom og som,

  1 ELSKER STAV
  2 VINN EX TILBAKE
  3 FRUKT AV KVINNEN
  4 KAMPANJE STAV
  5 BESKYTTELSE.
  6 FORRETNINGSSTAV.
  7 GOD JOBBSTAV.
  8 HIV -AIDS.
  9 STOPP MISBORD.
  10 LYKKE STAV.
  11 TELEKINESIS STAV.
  LOTTERI STAVNING og STOFFMELDING Stav Kontakt ham for din hjelp via:
  WHATSAPP: +2348032246310.
  E -post: dawnacuna314@gmail.com

  SvarSlett