torsdag 7. januar 2016

Boxbury Beat - Never Along With You (1985)

Etter et alt for langt opphold er Eine Keine Angst Musik tilbake for et nytt år, rustet med haugevis av gamle, nedstøvede plater som på ett eller annet tidspunkt må videreformidles til allmennheten. Jeg er, med andre ord, tilbake for å redde universet. Første steg er å presentere en av norsk 80-talls desidert beste singler, nemlig Boxbury Beats Never Along With You.

Boxbury Beat startet opp i 1984 under navnet Zap Zap Music (herlig tidsriktig og smått artsy), og besto av Einar Øverenget, Kent Maurstad, Iver Erling Årva og Helge Hellebust. Bandet tok impulser fra synthpopen som i samtiden strømmet ut fra både Storbritannia og fra kontinentet, og sto som eksponenter for en type synthmusikk mer alvorlig enn f. eks. a-ha, dystrere og mer maskinelt i uttrykket. På ett eller annet tidspunkt skiftet bandet navn til Boxbury Beat, og en platekontrakt med EMI fulgte kort tid etterpå. I 1985 ble singelen Never Along With You gitt ut; på dette tidspunktet var bandet blitt en trio, da Årva sluttet et sted på veien: Kort tid etter utgivelsen ble bandet oppløst. Imidlertid har Boxbury Beat gjenoppstått, og et helt album ble utgitt i 2014.

Never Along With You er, for å si det mildt, en fantastisk bra låt. Etter en kort, samplet intro kastes lytteren inn i pulserende synthbasser og smellende trommemaskiner, før en kjølig, monoton stemme trår inn i lydbildet. Versene er imidlertid kun med i låten for å lede over i et majestetisk refreng som knapt finner sitt like i norsk samtid: dette er synthpop av høy klasse, ispedd gitarstøt og subtile vokalharmonier. Digre trommefills og start-stopp-dynamikk skaper spenning og drama i låta, og hever den opp til klassiker-status. B-siden Windows er en tyngre sak, med mer prominent gitar og tydeligere rockeleninger. Synthspillet er likevel dominerende, og spøkelsesaktig backingvokal (eller synth som låter overraskende menneskelig) gir låta et spennende preg. Vokalen er mer intens enn på a-siden, og en frekk, abstrakt synthsolo fungerer som et balanserende element til låtas rockepreg. Kvaliteten er kanskje ikke like høy som på a-siden, men det kan man uansett ikke kreve. Alt i alt er singelen en definitiv klassiker, og den burde følgelig høres av de aller fleste.

Boxbury Beat - Never Along With You

01: Never Along With You
02: Windows

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar