lørdag 23. januar 2016

V/A - Party Terror Volume 1 (1987)

Enkelte ganger dras man mot mani i søken etter alle mulige smårester og rariteter som finnes av artister man får ferten av. At jeg i det hele tatt har denne platen i samlinga mi er tydelig bevis på dette: Den ble kjøpt utelukkende pga. Helter Skelter-låta som finnes her, og har av den grunn en viss verdi for undertegnede. Som seg hør og bør er det imidlertid med å ta med seg herfra.

Det er ikke all verdens informasjon å finne om Party Terror Vol. 1. Samleskiva stammer fra Trøndelag, og fungerer sånn sett som en showcase for hva Trondheim som musikkby hadde å vise fram rundt midten av 80-tallet. Størstedelen av plata består av bidrag fra relativt obskure band, men inniblant obskuritetene viser enkelte kjente navn seg: mest påfallende er Dum Dum Boys, hvis Kjartan Kristiansen står for produksjon av plata. Nevnte Helter Skelter, som på denne tiden hadde en stor og flott fremtid i sikte, finnes også her, samt hardcoresæringene Angor Wat og absurdisttøysekoppene i Det Glade Vanvidd. Ikke alt er like bra, men vi får nå se.

Betty Bohm Bang Band åpner festlighetene med en blåserfylt rockelåt som fungerer helt greit, uten at det er det helt store. Major Chord serverer en rask, merkelig låt med hvesende vokal og innslag av applaus. Dum Dum Boys skiller seg ut ved å være et av platas få bidrag på norsk, og er nok, til tross for at jeg ikke er spesielt begeistret for dem, platas beste innslag, i mye større grad profesjonelt og fengende enn det meste rundt. Spacecakes synger på feiende flott trønderdialekt, og låta Det Går Fremover er orgeldrevet amerikarock, helt okei og noe personlighetsløst. Helter Skelter, årsaken til at jeg kjøpte plata, server en 60-tallsrocker med fantastisk tamburinspill og, av en eller annen grunn, spanske tekstlinjer blanda inn. Gradvis vokser låta seg opp mot et manisk klimaks, der vokalen stadig blir mer desperat og tamburinen nesten begynner å brenne. Låta holder høy kvalitet, og har vokst på undertegnede over flere lytteperioder. Angor Wat bidrar med Amerika, som går via gitarplukk-idyll til hardcore-riffing og FUCK OFF-roping og deretter til midtempo spoken-word-segmenter: nok et høydepunkt. Jihaad spiller støyete garasjerock, Dead Swingers starter låta si med marsjstøvler og protestsang før det sklir over i pønkete riffing og et fengende refreng som sannsynligvis gjorde seg godt live. Det Glade Vanvidd serverer sin best produserte låt, Marx Brothers, som i stor grad er to minutter med kakling, orgelstøy og tidvis hardcoreriffing - nydelig, som alltid, og et garantert smil om undertegnedes munn. Hvorvidt Party Terror Vol. 1 er essensiell lytting eller ikke skal jeg ikke uttale meg om, men det er, om ikke annet, og som så mye annet, et interessant dokument om tilstandene i Norges såkalte rockehovedstad rundt tiden da den nye, norske rocken slo gjennom for fullt.
Party Terror Volume 1

01: Betty Bohm Bang Band - Ballad of Beauty
02: Major Chord - From City Walls
03: Dum Dum Boys - Hemmelig
04: Spacecakes - Det Går Fremover
05: Helter Skelter - Bye Bye
06: Patella Cux - Once More
07: Angor Wat - Amerika
08: Jihaad - Love Spot
09: Dead Swingers - We Don't Need
10: Transsiberian Hijackers - Mandy
11: Det Glade Vanvidd - Marx Brothers
12: Texas Ranglers - Last Ride

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar