tirsdag 28. april 2015

Det Elektriske Kjøkken - Konkret Rock (1980)

Noen dager har man rett og slett ingen god introduksjon på lager, og dermed hopper man enkelt og greit over de vanlige formalitetene, og går i stedet rett over på å introdusere dagens gruppe og plate.

Det Elektriske Kjøkken ble startet en gang i 1979 i Trondheim av André Lister, som tidligere hadde vært med i Sjølmord og en utgave av Johnny Yen Bang!, i tillegg til Sven Erga og Ragnar Wold, som begge kom fra det sjarmerende titulerte Bitch Boys. Bandet var tydeligvis en festlig gjeng, for musikken deres spretter til alle kanter, både sjangermessig og tekstlig, preget av dadaistisk humor, lekenhet og en mystisk fascinasjon for elefanter. Bandet skiftet også navn jevnlig i den første perioden, med variasjoner som Lidende Ungdom, Elektrisk Ungdom og Jehovas Vitner. Debutplaten Konkret Rock (en mini-LP, intet mindre) dukket opp i 1980, og etter dette var det visstnok meningen av bandet skulle splittes. Dette skjedde imidlertid ikke, og en LP, Elefantene Er Kommet, fulgte i 1982, igjen etterfulgt av en kassett, før bandet gikk i oppløsning i 1984. Lister hadde da allerede gitt ut et knippe plater og kassetter solo, mens de to andre var med i diverse band som jeg ikke har hørt om.

Kokret Rock lever egentlig ikke opp til navnet, da Det Elektriske Kjøkkens variasjon på rockeformelen er av det mer abstrakte slaget. Plata er rammet inn av to variasjoner av instrumentallåten Elefantenes Inntogsmarsj; fra forsiktige gitarer og slag på cymbalene vokser låta seg opp til et fast, stormende fundament, der Listers repeterende bass ligger i bunn for gitarenes halvfrie spill. Intensiteten økes konstant, og bandet beveger seg gradvis mer samlet, som om tittelens elefanter tramper nedover Munkegata. Låtene Fra et Jehovas Vitne og Jeg er den snille korgutten baseres på maniske, jazzpønkete trommer og stikkende gitarer, mens Wold roper ut diverse utydelige fraser, begravd grunnet dårlige vinylripp-ferdigheter (muligens også pga produksjonen). Tempelbrenner'n kretser rundt en melodisk bassgang, mens gitarene spiller forsiktige spøkelsesmelodier over det hele; låta gir assosiasjoner til både The Durutti Column og Bauhaus, på en merkelig måte. Til sist kan man nevne Tarzan, som bygger på en bluesete shufflerytme, mens Wold hyler ut om å være Tarzan. Bandet bryter sammen midtveis, leker med lytteren, og returnerer for en eksplosiv avslutning. Sammenlignet med hva som kom etterpå er Konkret Rock en rimelig grov plate, uten de fleste Listerske kjennetegnene som dukker opp på Elefantene Er Kommet og hans eget solomateriale. Likevel er det en interessant lytteopplevelse, og spesielt instrumentallåtene er overraskende bra.


Det Elektriske Kjøkken - Konkret Rock

01: Elefantenes Inntogsmarsj I
02: Fra et Jehovas Vitne
03: Jeg Er Den Snille Korgutten
04: Textmusikk
05: Tarzan
06: Konkret Rock
07: Tempelbrenner'n
08: Elefantenes Inntogsmarsj II

**Trykk her for å lytte!**

2 kommentarer:

  1. Flotte saker, takk for lytten, har ikke hørt denne før. Savner stereo dog, på denne og på Elefantene er kommet. På sistnevnte, som jeg har opptak av selv, virker det som en kanal er borte her i lyttingen, synd siden D.E.K. bruker mye stereo-effekter. Ellers mange takk for å legge ut disse utilgjengelige platene, morsomt og interessant å høre. D.E.K. må vel være noe av det mest originale fra denne tiden, spesielt Elefantene er kommet, veldig variert og kreativt, går fint an å høre på det idag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Utrolig spennende saker, ja. Skulle likt å høre det remastret. Selv er jeg en totalamatør på ripping, så de jeg har gjort selv låter sjeldent veldig bra. Håpet er at noen andre etter hvert tar til fornuften og gjør en skikkelig jobb!

      Slett