fredag 17. april 2015

Norske Gutter - The Most Beautiful (1980)

ZADO SPESIAL NO. 1!

I dag starter jeg på et prosjekt jeg lenge har hatt lyst til å gjennomføre, men som pga. mangel på relevante plater ikke har vært mulig å gjøre før nå. Dagens innlegg blir nemlig ZADO SPESIAL NO. 1! Etter litt strev og slit har jeg nemlig klart å skaffe alle de fem utgivelsene på det legendariske plateselskapet Zado Records (om enn i noe varierende lydkvalitet), og dette må selvsagt legges ut. Vi begynner selvsagt på starten, med Norske Gutters debutsingle, The Most Beautiful.


Norske Gutter var et løst bandprosjekt drevet av en viss Stein Fosslie, pluss en varierende rekke kjente og ukjente musikere. Fosslie hadde bakgrunn som skribent i Gateavisa, og hadde startet opp det seksualpolitiske tidsskriftet Supergutt. I 1980 startet han opp Norske Gutter, såvidt jeg kan forstå som et humoristisk innslag i seksualdebatten i perioden. Tekstene tar et sarkastisk oppgjør med datidens seksualmoral og holdninger rundt homofili, men uten at Fosslies humor forsvinner og det går over i ren preken. Etter The Most Beautiful fulgte et par singler til, der sparkene fløy i alle retninger og staten Norge ikke unnlot å la seg fornærme. Hva Fosslie gjør i dag vet jeg ikke, men den lille katalogen Norske Gutter la fra seg er en skatt for de interesserte, om ikke annet pga. alle de forskjellige musikerne som var innom.

The Most Beautiful består bandet, foruten Fosslie på vokal, av Johnny Yen og Ståle Ramfjord fra Johnny Yen Bang!, Kjøtt-trommis Michael Krohn og Babij Jar-bassist Ole Einar Olsen. Låtene er skrevet av Fosslie og Yen, og lydbildet kan til tider minne om JYBs eget, med dominerende keyboards og et lekent lydbilde. A-siden, Hvem Faan Tror Du Du Er?, starter med et riff som er stjålet rett fra Velvet Undergrounds Sweet Jane, men bandet legger til et hoppende, lystig glampiano og solskinnsgitarriff, og legger grunnlag for en gladlåt. Dette balanseres imidlertid av Fosslies tekst om diskriminering og trakassering av homofile, og hvordan de store personene i samfunnet ikke kan akseptere denslags, da deres egen stilling tross alt settes på spill. B-siden, Mamma, Mannen Gav Meg Gonorré, drar også tankene mot Velvets, og låtformelen gjentas, med et fengende, teit refreng og en jevnt over festlig tekst. Midt i låta får vi servert en flott synthsolo, før historien avsluttes og Fosslies halvt gledelige rop om mottatt gonoré kuttes abrupt etter en falsk slutt. Singelen er preget av lekenhet og humor, noe som, sammen med det faktum at begge låtene er fengende og relativt spennende, gjør det til en glede å lytte. Til sist må også coveret nevnes, da dets fusjon av nasjonalromantikk og homoerotikk er en fryd for øyet.

Norske Gutter - The Most Beautiful

01: Hvem Faan Tror Du Du Er?
02: Mamma, Mannen Gav Meg Gonorré

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar