mandag 13. april 2015

Z-Off - Hurra For Norge (1981)

Av alle byer i Norge, så er det klart at Fredrikstad er landets navle. Grunnen til at jeg sier dette er selvsagt utelukkende fordi det var der jeg vokste opp, og det dermed er den eneste norske byen jeg virkelig kjenner. Mine problemer med byen er imidlertid mange: gågaten er blant landets minst sjarmerende, kulturtilbudene er ikke-eksisterende, og det finnes ikke en eneste platebutikk, ettersom Platekompaniet la inn årene for en del år siden; ikke minst har vi visstnok landets styggeste dialekt. Likevel finnes det tegn på at Fredrikstad en gang i tiden hadde noe å tilføre landet som helhet, blant annet i form av dagens plate: Hurra For Norge av legendariske Z-Off.

Z-Off ble startet i 1980 av Martin Caspersen og Knut "Dixie" Holme, som hang rundt i det spede musikkmiljøet i byen. De fikk med seg Vidar Husebye på trommer, og begynte å øve i det små. Snart fulgte en viss Bjørn Müller, og med ham på vokal ble bandet en realitet. De debuterte på scenen i september 1980, og kort tid etter forsvant både Holme og Husebye, henholdsvis for å starte eget band og for å dra til sjøs. Tomrommene ble fylt, og etter hvert fikk Z-Off oppmerksomhet fra plateselskapet Hansen & Co., noe som resulterte i dagens plate, som ble deres eneste utgivelse. Etter dette ble det enda flere utskiftninger, og til slutt imploderte bandet på høsten 1981. Caspersen og ny-trommis Glenn Rugås formet Quadromachetas (som vi kommer tilbake til), mens Bjørn Müller (som farmor sier var en veldig snill gutt) endte opp i Backstreet Girls, der han fikk en slags legendestatus som Norges Joey Ramone.

Z-Off kom relativt seint på scenen i forhold til pønkbølgen som sådan, men musikken er i og for seg temmelig streit pønk, krydret med frekke, glam-aktige gitarriff og soloer. Rus starter med litt tilfeldig gnukking på en fele, før noen roper KLAR FERDIG GÅ! og låta sparker igang. Den holder seg i stor grad til én eneste akkord, mens Müller freser ut et ønske om å forsvinne vekk fra verden og inn i rusen. Monotonien brytes ikke før mot slutten, der bandet effektivt leker med lytteren via flere falske avslutninger. Hurra For Norge er mer variert, med et fengende riff og mengder av nihilistisk tenåringsvrede rettet mot etablerte Fredrikstad-institusjoner som den lokale kinoen, Glomma og fergen. Låta holder drivet gående hele veien, før den ender opp i en ironisk militærtrommesalve som feirer det borgerlige Norges plettfrie vandel. Plata var kanskje ikke nok til å gjøre Fredrikstad til Norges mest interessante by, men det var et steg i riktig retning.

Z-Off - Hurra For Norge

01: Rus
02: Hurra For Norge

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar