søndag 26. april 2015

Dobbel V/Hiss - Geometri (1981)

ZADO SPESIAL NO. 5!

Med dette innlegget er vi ved veis ende med ZADO-spesialer, og bloggen vil etter dagens innlegg returnere til vanlig modus, altså tilfeldig, halvveis ukronologisk utplukking av plater. På en småvakker måte blir imidlertid ZADO-sirkelen sluttet i nærheten av der den startet, nemlig med Helge Gaarder.


Dobbel V/Hiss var et samarbeid mellom ZADO-sjef Helge Gaarder, alias Hiss, og Viggo "Dobbel V" Vestel. Gaarder kjenner vi allerede fra Kjøtt og Cirkus Modern, og flere av hans prosjekter vil selvsagt dukke opp ved seinere anledninger. Viggo Vestel er imidlertid et mindre kjent navn, men litt research røper at han har fulgt tett med Gaarder i perioden, fra Geitost til Kjøtt og Montasje, i tillegg til deltagelse på Gaarders solo-LP Eine Keine Angst Musik (som jeg fortsatt ønsker meg - send i vei!). Annet enn dette finner jeg ikke om mannen, og såvidt jeg vet er dagens plate den eneste der han kommer fram i solo-format. Et kjapt google-søk røper imidlertid at Vestel i dag er utdannet sosialantropolog, og at han sannsynligvis la musikken på hylla en gang på 80-tallet.

Dobbel V og Hiss okkuperer hver sin side av plata, men de to artistenes sound er såpass lik at det fungerer som et helhetlig prosjekt, og det bør behandles deretter. A-siden består av Dobbel V-låtene Geometri og Urban Sjakk. Førstnevnte er en kantete, halvindustriell, nesten progressiv kakofoni, der skjærende gitarer og småfunky bass snor seg rundt en skiftende, mekanisk rytme. Låta går gjennom flere partier før Vestel trår inn og legger fram et dehumanisert liv, styrt av mekanisk presisjon og matematikk. Gitarene hyler til alle kanter, og låta gir assosiasjoner til en høyoperativ fabrikk. Urban Sjakk er hakket mer tilgjengelig, med en akkordrekke som kan gi assosiasjoner til popmusikk, samt et minneverdig refreng. Likevel skyves det over kanten av Vestels gitarakrobatikk og maniske, paranoide trommemaskiner. B-siden består av Gaarders massive Sirkel (Im Kreis), hvor han er akkompagnert av Vestel, Kjøtt-trommis Michael Krohn, og et par andre, hvis identitet er skjult av mystiske pseudonymer. Låta bygges rundt et funky bassriff i en ujevn taktart, med tårn av skjev, metallisk gitar og mengder av perkusjon. Over dette fundamentet trer Helge Gaarder, skuespiller, fram på scenen og synger, roper, vræler og snøfter fram en forvirret vise på tysk, engelsk og fransk. Låtas spenning bygges opp i et "refrengparti", der et hamrende, men lyst piano skaper melodiske føringer som løfter låta ut av potensiell monotoni. Alt i alt fungerer EPen knallbra, og det er synd at det ikke ble mer, da spesielt Dobbel Vs potensiale er stort, og de to låtene her peker mot en spennende videre karriere.

Dobbel V/Hiss - Geometri

01: Geometri
02: Urban Sjakk
03: Sirkel (Im Kreis)

**Trykk her for å lytte!**

1 kommentar:

  1. Fet blogg, kjangs for å få hørt Eine Kleine Angst Musik på denna bloggen`
    Hvis ja, gjerne gi beskjed til zebehn@live.no

    SvarSlett