onsdag 30. september 2015

PLX 15 - Kort Prosess (1987)

I anledning ikke noe spesielt bestemmer jeg meg i dag, etter å ha lest Aphra Behns Oroonoko, for å legge fram Bodøgruppa PLX 15s kassett Kort Prosess; koblingen mellom boka og kassetten er vag (annet enn at begge delene er rimelig korte), men leter man litt finner man ønsker om frihet og dramatisk, brutal vold også hos bodøværingene.

Hvorvidt det er vits i å si så mye om PLX 15 vet jeg ikke; mye er dekket i mitt forrige innlegg om dem, og dessuten står Tore Stemland bak en god og utfyllende biografi. En kort oppsummering kan dog være greit; bandet består av Jon Hveding og Remi Langmo, samt Lars Nicolaysen, som har veivet inn og ut i løpet av bandets historie. Selv om PLX 15 kan spores tilbake til 1983, så ble det ingen utgivelser før 1986, da tresporskassetten From Ritual to Romance dukket opp på Stemlands Requiem Productions. Året etter fulgte kassetten Kort Prosess, som var spilt inn over en lengre periode. Kassetten ble tatt godt imot, til tross for at den såkalte kassettbølgen var i sitt livs høst. Kort tid etter utgivelse flyttet Hveding til Oslo, mens Langmo (og Nicolaysen) ble igjen i Bodø. Bandet fortsatte imidlertid å eksistere, og gav seinest ut en LP (sin første) i år.

I fanzinen Absolute Musique ble det påpekt at kassetten ville bli et "befriende pust" i en musikkverden full av selvhøytidelighet og pretensjoner (noe mye på denne bloggen kan anklages for), og beskrivelsen må ansees som korrekt; dette er musikk uten pretensjon, men til gjengjeld drøssevis med humor og skøyeraktig glede. Etter en intro bestående av et knapt minutt med dramatisk baklengslyd ledes vi over i Ta Livet Av En Drøm, der en snerten rytme, oktaverende discosynthbass og plastikkorgel surres sammen til en fantastisk liten låt, overraskende fengende og elegant. De Sterke og Amen viser seg igjen; førstnevnte er speedet opp fra postpønkete til frådende speedsynthmetallisk, mens Amen foregår både på norsk og engelsk samtidig, noe som fremmer tekstens latterliggjøring av religion og ideologi, samtidig som Hveding og Langmo åpenbart har det hysterisk morsomt med innspillingen. Låter som Naturkick og Den Naiveste Låta fungerer som humoristiske innslag, fulle av glede og snodige arrangmenter. Ode til En Kjær Venn (Cure på Kalvøya) klarer, tross hyperaktive trommer, å låte langsom og dvelende, og blir et høydepunkt. Hippia & Andre Ting Som Ikke Virka imponerer også, full av vrede, gitar og smurfevokal. Avsluttende Min Undertrykte Kjærlighet (?) er forsåvidt en herlig avslutning på kassetten, full av kirkelignende melodier og en påfallende musikalitet som skinner gjennom bandets primitive sound.PLX 15 - Kort Prosess

01: Intro
02: Ta Livet Av En Drøm
03: De Sterke
04: Den Naiveste Låta
05: Amen
06: Naturkick
07: Togreisen
08: Ode Til En Kjær Venn (Cure på Kalvøya)
09: PPRSSTH!!
10: Hippia & Andre Ting Som Ikke Virka
11: Midnattsbarn (Pønkelåta)
12: Min Undertrykte Kjærlighet (?)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar