tirsdag 7. april 2015

LiK - Schizofren (1981)

OBS: DENNE PLATA ER NÅ TILGJENGELIG DIGITALT!

Etter en noe hektisk påskeferie vender jeg endelig tilbake til mitt store prosjekt. Med meg i bagasjen har jeg hatt et knippe med norske vinylplater, og disse vil jeg gradvis få rippet og lagt ut her, til glede for de som måtte følge med. Likevel starter jeg med en av platene jeg ikke trengte å ta med, da jeg fikk tak i den et par dager før jeg vendte nesen sørover: herved presenteres Norges (visstnok) første synthband, LiK.


LiK besto av Trygve Mathiesen på synth og Carl Platou på gitar og trommer. Begge medlemmene hadde vært med i diverse pønkband, men i 1980 mente de at pønken hadde dødd, og gav prosjektet navnet LiK for å påpeke dette. Prosjektet varte i underkant av et år, og ble oppløst i første halvdel av 1981. Imidlertid rakk de å gi ut EPen Schizofren, innspilt i Roxy Studios i Fredrikstad og produsert av Hærverks Harald Fossberg. Utgivelsen ble den første på Mathiesens etter hvert ganske markante plate-/kassettselskap Likvider, som var en av de større eksponentene for undergrunnsmusikk i perioden. Etter LiK fortsatte Platou i band som Men of Courage og Candy Ash, mens Mathiesen, etter en tur innom Thanasis Zlatanos' Nekropolis-prosjekt, startet opp Ym-Stammen, som ble hans hovedprosjekt til slutten av 90-tallet.

Musikken på plata er en salig blanding av ambisjon og amatørisme. Første låt, Total Krig, er i utgangspunktet en pønklåt, drevet av raske gitarakkorder og en grov vokal som bjeffer ut korte fraser. Imidlertid er gitaren det eneste stabile i låta, ettersom trommene ramler rundt som et steinras og gjør alt annet enn å holde takten. Femte Kolonne er langsommere, et repeterende gitarriff danderes av en småsur synth, mens Mathiesen synger om død og fordervelse. Den intense stemningen oppløses til slutt i et piano og et kor av stemmer: pianoet spiller det enkle hovedriffet, mens stemmene messer, gradvis mer intenst - dette peker videre mot Mathiesens Ym-StammenSchizofren er bygd rundt et massivt, Black Sabbath-aktig riff, mens synthen kopierer riffets bevegelser og fyller ut med sure, industrielle støt av støy. En apatisk, smått siklende vokal legges over dette, og følelsen av uro og angst er konstant gjennom hele plata.


LiK - Schizofren

01: Total Krig
02: Femte Kolonne
03: Schizofren

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar