onsdag 19. august 2015

Axis - Somebody's Waiting (1983)

Det er et kjent fenomen at mange band og artister blir kjent via én enkelt låt, som på mange måter både begynner og avslutter karrieren på en og samme tid. I Norge finnes det selvsagt et knippe av denne typen artister, men det finnes også de som hadde en slik låt, men som likevel ikke ble nevneverdig kjent; en god låt som ikke rekker ut, og som dermed blir enda en glemt singel i de gamle skoeskene du har på loftet.

Det er ikke alt for lett å spore opp informasjon om bandet Axis. Det jeg har klart å finne ut er at bandet, som besto av leder Geir Bjørnhovde, Terje Skagen, Hans Christian Wethal og Morten Steiner, oppsto rundt 1980, og at de gav ut to singler og en LP i tidsrommet 80-83. I løpet av denne tiden opptrådte bandet på musikkprogrammet Zikk Zakk på NRK, der de fremførte dagens single, som ble deres siste. Videoen vitner om tidsriktig krøllete hår, samt en utrolig frekk leopardvest, men det er ikke lett å fiske ut mer info. Bjørnhovde fortsatte som låtskriver og musiker med en viss Ole I'dole (sjarmtroll) etter at Axis la inn årene, noe som kan tyde på at bandet var fra Halden; dette skal jeg dog ikke si sikkert.

Men hvordan låter så denne potensielle slageren?
A-siden er en rimelig streit rock-og-rull-låt, drevet av hi-hat-tromming, en repeterende, fengende basslinje og stikkende gitarriffing. Bjørnhovdes synther skaper en smått mystisk, flytende stemning, og vokalen er overraskende god, med mye attitude og selvtillit. Versene glir over i et genialt poprefreng, rimelig enkelt og med god allsangfaktor. Låtas soloparti, delt mellom gitar og synth, er passe aggressivt og melodisk, og sammen med de drønnende trommene og diverse baklengslyder blir det til en genial poplåt. B-siden She La-La er mer i retning av en stadionballade, nok en gang med et fengende refreng og et drivende arrangement, samt en tekst som forteller om hvor stressende det er å bli beundret av en dame som elsker deg. Synthene er tydeligere, og blir gitt et romantisk soloparti før den avsluttende messingen av refrenget og en gitarsolo-fade snytt ut av tidens nese. Alt i alt en veldig fin single, men på grensen til en type rock jeg ikke nødvendigvis er alt for begeistret for. At fortsettelsen ble Ole I'dole er i og for seg ikke en god ting.


Axis - Somebody's Waiting

01: Somebody's Waiting

02: She La-La

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar