torsdag 27. august 2015

Ba-Iss - Arbeid (1989)

Det hender av og til at kreative mennesker tar for seg mer enn én enkelt form for kreativ skapelse. Mange av den norske postpønkens brannfakler har endt opp som malere (Johnny Yen og Michael Krohn, for å nevne to), andre driver med film og tv, og andre igjen driver med forfatterier; en av disse var Stig Sæterbakken, som gjennom store deler av 80-tallet fungerte som musiker og lydkunstner i tillegg til forfatterjobben.

Det er rimelig vanskelig å oppdrive informasjon om duoen Ba-Iss, men jeg presenterer her det lille jeg vet.
Ba-Iss var en duo bestående av Stig Sæterbakken og Robin Andrew le Normand. Førstnevnte var fra Lillehammer, og hadde fra starten av 80-tallet vært med i diverse synthgrupper. Grå var den første nevneverdige; gruppa spilte kjølig synthmusikk og fikk en del oppmerksomhet i lokalpressen. I 1984, kun 18 år gammel, debuterte han som forfatter, og året etter flyttet han til Oslo. Her ble Ba-Iss startet opp, og musikken tok en vending fra ungdommelig synthprovokasjon til mørkere lydlandskap. Sæterbakkens kjærlighet for Andrej Nebb var en uttalt sak, noe som kan høres i Ba-Iss' industrielle ødemarker. Duoen gav ut ensides-LPen Arbeid i 1989, etterfulgt av en kassett med musikk til en forestilling, kassett-singlen Hellig Stank i 1990, og til slutt LPen (The Book of) Theft i 1991 (?). Etter dette ble duoen oppløst, og Sæterbakken la musikken på hylla til fordel for forfatterskapet. I tiden opp til hans død ble han gradvis en av Norges viktigste forfattere, dessuten en sterk organisator og foreleser på Nansenskolen på Lillehammer. Sæterbakken gikk bort i 2012, men igjen står et intimiderende forfatterskap og en lite husket musikkproduksjon som fortjener oppmerksomhet.


Arbeid er, som sagt, en ensides LP, og fungerer som et helhetlig verk i åtte deler, sakte flytende fra mørkt til mørkere; Inokulasjon åpner med forvridde stemmers messing av ukjente ord, før en fast rytme introduseres, svevende i et truende intet, punktert av skarpe smell og avbrutt av en tysk operasanger. Søvn Uten Drømmer er raskere, pulserende elektrisk og tribal, en eim av røyk og voksende stormskyer, ironisk nok i retning en høyst levende drøm. Mann Av Leire (Voodoo) er den eneste låta med vokal, fremført av Tristan Christ (fra White Lord Jesus); det låter som en døende maskin, med Christs lugubre portrett av menneskelig forfall og religiøse antydninger som en siste dom. Platas høydepunkt er imidlertid låta Ba-Iss, der en sample av et mannskor danner grunnlaget for musikk av religiøse proporsjoner; det mørke smelter sammen med det vakre, de harde rytmene skyves vekk til fordel for en flytende evighet av sakral messing, og jeg tenker umiddelbart at noen med bedre vinylripping-evner enn meg selv burde rippe dette.


Ba-Iss - Arbeid

01: Inokulasjon
02: Søvn Uten Drømmer
03: Mann Av Leire (Voodoo)
04: Foster
05: Innovator
06: Ba-Iss
07: Gjennom Himmelen
08: Ejakulasjon

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar