fredag 21. august 2015

Garden of Delight - Blessed Minutes (1984)

Jeg nevnte ett eller annet sted at det kvinnelige kjønn ikke akkurat var overrepresentert i det norske musikklivet på 80-tallet. Det viser seg gradvis at dette ikke er fordi kvinner ikke eksisterte på 80-tallet, men at det sannsynligvis har noe med mannshegemoniet i tidens musikkliv å gjøre. Uansett hva er det på tide å trekke fram flere av tidens kvinner, og i denne sammenheng er få band mer relevante enn Garden of Delight.

GoD blir gjerne ansett som Norges første gothband, som på sitt eget vis tok til seg impulsene fra England og kontinentet for øvrig, blandet det med sin egen erfaring og lagde en interessant variant av tidens postpønk. Bandet startet opp rundt 1982 av Bitten Forsudd, som tidligere hadde virket i det småsnåle bandet PVC, i tillegg til sanger Mai Britt Kristoffersen, trommeslager Bjørn Pettersen og en viss Heidi Hansen. Bandets bevisste bruk av image og deres mørke, intense musikk førte til at en fanskare samlet seg rundt et band ulikt det meste annet landet hadde å by på. Bandet hadde sin platedebut på samleren Fremtiden er nå! fra 1983. I 1984 utkom to singler; debuten Blessed Minutes, fulgt av 22 Faces, der musikken gikk i en mer popvennlig retning. Bandet kollapset imidlertid i 85, men kjernetrioen Forsudd, Kristoffersen og Pettersen startet opp igjen i 86, noe som resulterte i LPen Big Wheels In Emotion i 87. Bandet ble oppløst igjen etter dette; Forsudd og Kristoffersen startet da opp Einmal Kommt Die Liebe, mens Pettersen virket i Kraftensemblet med bla. Helge Gaarder. Denne biografien ble noe komprimert, men den eminente Tore Stemland har skrevet en utfyllende biografi her.

A-siden på singelen er i utgangspunktet en drivende postpønklåt; en mørk, enkel basslinje og bastante trommer dytter fremover, en synth legger en vakker melodi, gitarene skaper ubehag. Det er imidlertid Kristoffersens vokal som virkelig setter merker; stemmen er mørk, grov, truende, uinteressert i å sjarmere eller å forføre; mot enden av verset faller stemmen sammen i et hest skrik. Låta er farget av et blåserarrangement fra helvete, veivende mellom brutale støt og østlig mystikk. B-siden Glory er den samme som vi fant på samleplata Fremtiden er nå!, og låta er like bra nå som da, også denne drevet av trommer og bass, mens gitar og synth skaper stemninger som Kristoffersen tar i bruk mens hun glefser ut sine morbide linjer.

Garden of Delight - Blessed Minutes

01: Blessed Minutes
02: Glory

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar