tirsdag 4. august 2015

Det Elektriske Kjøkken - Elefantene Er Kommet (1982)

Som nevnt tidligere var André Lister litt av et arbeidsjern på 80-tallet; soloartist, medlem i Det Elektriske Kjøkken, Sjølmord, Opoponax osv., produsent for et utall andre artister, lydkunstner. Interessant er det dog at uttrykket stort sett er veldig gjenkjennelig på de fleste Lister-relaterte utgivelsene, ettersom Lister og hans kumpaner i mange tilfeller pløyde sin helt egen mark, tilsynelatende upåvirket av hva som foregikk i resten av verden.

Det Elektriske Kjøkken, bestående av kjernetrioen Lister, Ragnar Wold og Sven Erga, planla egentlig å gi seg etter debutplaten Konkret Rock, men slik gikk det altså ikke, og i 1982 kom LPen Elefantene Er Kommet, som viste et band mange steg fra forrige utgivelse; der Konkret Rock på mange måter var et bastardisert bluespønkbands lek med teksturer og farger, er Elefantene Er Kommet et totalt, dedikert stup inn i det ukjente. Det er imidlertid nødvendig å merke seg at bandet fremstår relativt splittet; mange av de 18 komposisjonene er fremført av enkeltmedlemmer (stort sett Lister) eller som duo; mens bandet som helhet opptrer sjeldent. Etter platen ble bandet utvidet med Knut Erik og Morten Misvær, men denne konstellasjonen gav ikke ut noe nevneverdig. En kassett med uutgitt materiale dukket opp i 1984. Deretter ble bandet oppløst, og medlemmene forsvant hit og dit; Ragnar Wold ble vokalist i Helter Skelter, Lister fortsatte som soloartist og i diverse band, og Erga figurerte i Swamp Babies og Mess Age.

Ettersom det er hele 18 spor på plata er det klart at det kan bli vanskelig å skille alle låtene fra hverandre, men det opplever jeg i grunn ikke som nødvendig; musikken er ofte formløs eller i varierende grad av oppløsning, bestående av plastiske rytmemønstre, skrikende gitarer, varsomme melodier, ekko og dub-effekter, i tillegg til de forskjellige sangernes stemmer, som svever inn og ut av tåkehavet. Etter tittelspor-åpningen, som stort sett består av skjærende gitarer og rastløse rytmer, kommer låta Sirkel, der Lister resirkulerer hovedtemaet fra Morten Munk-plata fra 1981, leker med hastighet og repetisjon. Ute/Inne er en melankolsk gitarkomposisjon mellom den mer intense Huset Brenner og You Know There Are Elephants In The Snow, en grumsete suppe av gitarer og ekko. PILastral er en småfunky instrumental, vakker og ustabil. B-siden av plata inneholder et knippe instrumentaler som trekker tankene i retning The Durutti Column; varsomme, overraskende sensitive effektkledde gitarmelodier som viser bandets skjulte teft for skjønnhet. Det varer dog selvsagt ikke, da store deler av plata består av aggressiv gitareksperimentasjon og absurd humor uttrykt via musikk; avsluttende Deathinvenice er da også en ubehagelig slutt, på ingen måte avrundende eller noen form for vennlig. Nettopp dette drivet til å gjøre hva enn som passet er hva som i ettertid gjør Det Elektriske Kjøkken til et utrolig spennende og givende band; om ikke alt er like suksessfullt, så er det utrolig gøy å høre de tre unge mennene skape musikk ulikt det aller meste annet.

Det Elektriske Kjøkken - Elefantene Er Kommet

01: Elefantene Er Kommet
02: Sirkel
03: Huset Brenner
04: Ute/Inne
05: You Know There Are Elephants In The Snow
06: 1990 Bop
07: Pen Er Stygg
08: PILastral
09: P.E.F.T.
10: Goddag Kjøkken Goddag (DaDa)
11: Blå Elefant
12: Modellmafian
13: (Når Jeg Ser Inn I Dine) Triste Øyne - Del I
14: Gitar I
15: R's Lampe
16: Gitar II

17: (Når Jeg Ser Inn I Dine) Triste Øyne - Del II
18: Deathinvenice

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar