mandag 17. august 2015

V/A - Absolute Musiques Schizofrene Festsamler (1987)

Etter en periode med forpleining av det sosiale liv og et knippe innkjøp av diverse snadder er det på tide å komme tilbake til bloggrutinene. Dette gjøres i stor stil, men uten den store kunnskapen, da dagens utgivelse står som et sort hull i min bevissthet.

(Det viste seg at det lille jeg visste var feil; her kommer en revidert utgave)

Det stemmer selvsagt ikke helt, da jeg vet noe; Absolute Musique var en fanzine, til dels drevet av medlemmene i bandet Autistiske Barn, der en viss Jan Kallevik sto som primus motor (disse holdt også på med kassettselskapet Consum, som vi muligens kommer tilbake til ved en seinere anledning). Med hjelp av bandkumpan Jørn Smedslund og en viss Johan Schlanbusch ble så dagens kassett en realitet, til glede for schizofrene og autister i alle aldre. Formatet er tidstypisk, da samlekassetter i en kort periode later til å ha oversvømt undergrunnen; imidlertid er dette en av de beste samlerne jeg er i digital besittelse av - en endeløs lytteglede, aldri direkte vennlig, ofte krass, spydig og ubehagelig, men samtidig utrolig spennende, varierende fra relativt streit halvpsykedelisk gitarrock til musique concrete-innslag, middelalderballader, spaghettiwestern, abstrakt synth og alt mulig annet du kan tenke deg.

Det er enkelt og greit for mye innhold til at man kan plukke kassetten fra hverandre og se på de separate delene, men enkelte låter stikker seg selvsagt ut som favoritter; kalaset åpnes av en viss Stig Sæterbakken, som setter feststemningen i gang med kjellerlukt og drypplyder. Brt, kjent fra Famlende Forsøk, gir oss et mantra rundt tomheten, og serverer noen saftige litterære bilder i kjent stil. Chartistene må nevnes, da deres The Chartist Anthem er en rett ut absurd liten sak. A Thousand Times or More er en nydelig låt av Dorian. Lister og Det Glade Vanvidd bidrar med hver sine låter, og er gledelige gjensyn; Adrian Cox stiller opp med en demoversjon av låta Jenta i Vinduet, som er mindre polert og hakket mer mystisk enn den seinere versjonen. Til sist må imidlertid også siste låt på første side av kassetten nevnes; "In Memoriam Anaick", Ein Requirm Auf Ein Junges Mädchen låter som en skoleoppsetning, men det tar gradvis av til de grader - tankene går i retning av fascisme, hitlerbart og hjernevask, og det hele skremte dritten av meg da jeg hørte det første gang. Innslaget er totalt utenfor all logikk, men viser kassettens spennvidde og ambisjon i klart lys. Dette er en skatt av de sjeldne, så her er det bare å laste ned - hvis ikke kommer de tyske skolebarna og tar deg.

Takk til JR for tilleggsinfoen som jeg har komprimert til navn og ekstraord.


Absolute Musiques Schizofrene Festsamler

01: Stig Sæterbakken - Overture
02: Den Tredje Generasjon - Ordtak
03: Spacelings - The Kill
04: Jørgen Knudsen - A Rite de Passage
05: Brt - Tomheten Er Der
06: Ørkendans - På Den Andre Siden av Livet
07: Det Glade Vanvidd - Min Venn Poeten
08: Ex Lex - Passion Pain
09: Marias Elskere - To Stoler
10: Chartistene - The Chartist Anthem
11: Dorian - A Thousand Times or More
12: The Ivory Tower - A
13: White Lord Jesus - Mystery Walk
14: Exit Kanon - Nàma Nihil
15: Marie-Therese Gymnasium, Erlangen - "In Memoriam Anaick", Ein Requiem Auf Ein Junges Mädchen
16: Kalenda Maya - Maledikantur Tilje
17. Aut. Barn - Meadow Queen
18: Angor Wat - Evil Eyes
19: Max Axe - Black Bart (The Poet)
20: Coalmine 5 - Jeg Vet Hvor.... Landet Lå
21: Lister - You Do Yours
22: A Place To Pray - Stabat Mater
23: Skeleton Crew - Balkansk Skjelettdans
24: Adrian Cox - Jenta i Vinduet
25: Johnny Hazard - Utdrag fra "Phostice"
26: Famlende Forsøk - Lei
27: Knut Erik Strand - Langtidslediges Sang
28: Bene Gesserit - L'araignée
29: Juryen - Jamrag

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar