fredag 28. august 2015

V/A - HITS 16 / De Reszke-kassetten (1982)

Idealisme er en ting man kan diskutere fram og tilbake i det uendelige, dersom man er interessert i slikt. Det er dog ikke til å komme unna at idealismen var en av hoveddrivkreftene i pønken og i den påfølgende postpønken; hvilke former den tok varierte, men en av de vakreste var i form av bootleg-kassetter, der de mest nerdete av nerdene kunne finne seg litt ekstra snacks for en billig penge, eller eventuelt lage en kassett eller to selv.

HITS 16, muligens bedre kjent som De Reszke-kassetten, er, etter hva jeg har skjønt, en av periodens mer legendariske kassetter. Opphavet til det alternative navnet er platebutikken De Reszke, sannsynligvis en av Oslos bedre, der kassetten ble solgt. Kassetten består av opptak av et knippe forskjellige artister; Babij Jar, De Press, Holy Toy-forløperen Mechanical Grave, pønkpoet Gene Dalby, Kjøtt og Hærverk, i tillegg til et langt liveopptak av den på det tidspunktet levende legenden Nico på Chateau Neuf (om jeg ikke tar feil. Mechanical Grave varmet opp), i tillegg til én låt av Sex Pistols. Mannen bak kassetten, den eminente Audun Strype, jobbet som fast lydmann for Holy Toy (noe som forklarer mengden av Nebb-opptak), og kassetten ble redigert i samarbeid med Harald Fossberg, på dette tidspunktet sanger i Siste Dagers Hellige. Kassetten ble trykket i mellom 20 og 50 eksemplarer, og kom med gult omslag.

Babij Jar åpner kassetten med en nådeløs gjennomføring av VUs Sister Ray, simplifisert fra tre til to akkorder; lydkvaliteten er overraskende god, og det er gøy å høre bandet live, da de hadde rykte på seg for å være et av landets beste liveband; Derrick er en tidlig versjon av Axetime, Swordtime, og fungerer vel så bra i sin råhet. Dalby-opptakene er kjølige poesiopplesninger dandert med svevende musikk, og passer utmerket inn i tiden, både lyrisk og idemessig. Nico-opptakene er ikke 100 % relevante her, men det er gøyå høre en gammel favoritt be et respektløst publikum om å skyte henne hvis de ikke liker musikken. De Press-opptakene er live, og to av tre finnes på On the Other Side-LPen; den siste, Marmur (Swienty Pokoj fra Product med annen tekst) er en liten skatt, og viser bandets utvikling mot større klanger og mektigere melodier. Kassettens høydepunkt er imidlertid Mechanical Grave-demoen: fem låter i utvikling, tydelig påvirket av De Press, men med en sterk egen identitet likevel. Dada og Do Wroga er rimelig like som på Perfect Day. Warszawa er mer fragmentert, tommere, hulere, Nebbs vokal skrikende. Marmur er her mye nærmere en De Press-låt enn versjonen vi finner på Warszawa, refrenget et tydeligere og mer rockete. Mest interessant er dog Disturbens, en låt som ikke finnes noe annet sted. Låta er langsom og dvelende, full av lydlek og dronende orgel, før en slutt der alt smelter sammen i en bisarr lydcollage, ikke ulikt hva bandet gjorde utover 80-tallet.

Uendelig mange takk til JR for denne.


Reklame i fanzinen Kitsch

HITS 16 - De Reszke-kassetten

01: Babij Jar - Sister Ray
02: Gene Dalby - Bushido
03: De Press - Warszawa 1944
04: Nico - No One Is There
05: Nico - Secret Side
06: Nico - Waiting For the Man
07: Nico - Janitor of Lunacy
08: Nico - The End
09: Gene Dalby - Piss Panser Patroner
10: De Press - Lars Hertervig
11: De Press - Marmur
12: Mechanical Grave - Dada
13: Mechanical Grave - Do Wroga
14: Mechanical Grave - Warszawa
15: Mechanical Grave - Marmur
16: Mechanical Grave - Disturbens
17: Babij Jar - Derrick
18: Kjøtt - Urbane Problemer
19: Sex Pistols - EMI
20: Hærverk - Loven Slår

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar