tirsdag 23. juni 2015

PLX 15 - From Ritual to Romance (1986)

Selv om åttitallet som periode var preget av variasjon og musikalsk bredde, så er det mulig å si at det likevel fantes overordnede strømninger man kan bruke for å gruppere mange av artistene som drev på. Imidlertid finnes det noen band og artister som gravde seg ut et helt eget løp, en egen sound som ikke kan sammenlignes med noen andre. Selv har jeg ikke hørt noe som ligner på PLX 15, som står bak dagens post.

PLX 15 besto (og består) av bodøværingene Jon Hveding og Remi Langmo, i tillegg til en viss Lars Nicolaysen, som deltok med jevne mellomrom. Bandet hadde sitt opphav i synthduoen SRD, som etter et knippe navnebytter endte opp som PLX 15 i 1985. Musikken var i utgangspunktet synthbasert, bygd på billige casio-synther (en av synthene het Harald, visstnok) og spretne, raske maskinrytmer. Selv om bandet eksperimenterte med tyngre former for musikk var det de enkle melodiene og de lette rytmene som vant gjennom, noe som resulterte i en sound ikke ulik et nordnorsk Kraftwerk på speed. Etter deltagelse med enkeltlåter på diverse samleutgivelser fulgte From Ritual to Romance i 1986, passende nok på kassett. Året etter kom en lengre kassett, Kort Prosess, og etter dette ble bandet en mer sporadisk enhet. De har vært gjenforent et knippe ganger de siste 20 årene, og blir ansett som en slags forløper til 90-tallets techno og annen hjemmelaget elektronisk musikk, men er dessverre ikke et kjent navn i landet.

Kassetten From Ritual to Romance består av tre låter: Amen åpner det hele på glimrende vis, og introduserer PLX 15-sounden for lytteren: billige, superraske plastikktrommer, løpende synthpludring og en lavstemt, nesten utydelig vokal, pluss en skjærende synth som fyller de vokalløse partiene. Det låter både melankolsk og gledelig, og sender tankene i retning av alt fra nevnte Kraftwerk til Bowie, av alle ting. Much Too Soon When You're Tied Up tar enda et steg i retning pop, med nok en drivende rytme og en sjarmerende synthmelodi som driver låta. Gradvis legges det på flere harmoniserende melodier, og et refrengparti skaper variasjon og en viss grad av emosjon i det nokså sterile landskapet. Låta er et mesterverk i all sin enkelhet, bygd på de samspillende melodiene og harmoniene som åpenbares. Siste låt, De Sterke, er langsommere, og inneholder både bass og gitar; låta er mer konvensjonell, dystrere og i grenselandet mot postpønk. Alt i alt er kassetten en herlig liten sak, og personlig håper jeg på en tilgjengeliggjøring av resten av bandets materiale, da det er for bra til at man kan la det ligge i noens arkiv.

Kidnappet fra en av Tore Stemlands mange blogger. Takk så meget.

PLX 15 - From Ritual to Romance

01: Amen
02: Much Too Soon When You're Tied Up
03: De Sterke

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar