mandag 29. juni 2015

Holy Toy - Mickey Mouse (1989)

Det er en kjent sak at band og artister i ny og ne finner ut at de vil prøve seg på noe nytt, hive seg på en av de store trendene eller fremstå som utfordrende og relevante kunstnere. I norsk musikkliv på 80-tallet kan jeg ikke tenke meg et bedre eksempel enn Holy Toy; i perioden 82 - 87 var bandet en bauta innen norsk, og forsåvidt europeisk, avantgarde og industrial, men etter Pakt of Fact hadde tydeligvis Andrej Nebb gått lei. Resultatet ble en stilendring så brutal at bandet kollapset, og et knippe låter mer absurde enn det meste mannen tidligere hadde produsert.

Holy Toy anno 1989 var et annet beist enn hva som kom tidligere. Andrej Nebb sto selvsagt som føreren for prosjektet, men Lars Pedersen var forsvunnet ut av bildet, muligens for å fokusere på sitt eget prosjekt When. Nebb hadde imidlertid fått med seg Rolf Wallin, som hadde vært med på debutplaten Warszawa, i tillegg til ungarske Arpad Horvath og amerikaneren Chuc Frazier. Denne utgaven av bandet gav i 1989 ut singelen Mickey Mouse, som ble lansert via en performance der Nebb, pakket inn som en mumie, ble heist opp fra en gravemaskin via heisekran, alt mens han skrek gjennom en megafon. Samme år fulgte plata Dummy Cruise Missile Wanted For Artistic Purposes. Phone 47 2 20 64 89, der det musikalske uttrykket fra singelen ble videreutviklet. Deretter fulgte Yes and No, en plate med uutgitt materiale, og deretter var det (midlertidig) slutt for Holy Toy.

Hva er det som skiller 89-utgaven av Holy Toy fra de tidligere, kan man spørre; svaret er så å si alt! Borte er de industrielle rytmene og lyden av maskineri og mekanisk forfall, byttet ut med en aggressiv bruk av sampling og en åpenbar vending mot den amerikanske rapen, som snart ville bli en dominerende retning innen musikkverdenen. Nebb hadde til en viss grad eksperimentert med rap og hiphop på EPen Fjøse, men på Mickey Mouse har dypdykket skjedd, og hiphop er den dominerende retningen. Låta er en virvelvind av loopet perkusjon og Wallins halvsure trompeter, stive rytmer og oppklipte samples av amerikanske talere og bjeffende hunder. Nebb halvrapper noen snåle linjer om Mikke Mus og korrupsjon, uten at teksten setter seg (annet enn HELLO MICKEY MOUSE!). Frazier får også et knippe linjer, og er, ikke overraskende, en bedre rapper enn vår venn Nebb. B-siden, Solidarnosc, er minst like merkelig: låta er en rimelig streit rockelåt, og minner mer om De Press enn noe annet. Låta er bygd på det kjente åpningsriffet til låta Sunshine of Your Love av Cream, i tillegg til gallopperende trommer og en kommanderende vokal. Refrenget på låta blander impulser fra sjørøversang og polsk folkemusikk med et Sovjet-mannskor, og låta fungerer muligens bedre enn a-siden. Begge låtene peker mot retningen bandet gikk til på Dummy Cruise Missile, og selv om singelen ikke er fantastisk, så er den et modig, evt. dumdristig steg i en retning få andre i Norge prøvde seg på i samtiden.


Holy Toy - Mickey Mouse

01: Mickey Mouse
02: Solidarnosc

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar