tirsdag 16. juni 2015

Lily & the Gigolos - Listen to the Radio (1984)

Dersom man skulle finne på å gå gjennom alle innleggene på denne bloggen vil man oppdage at det er rimelig få kvinnelige bidrag enn så lenge; det eneste jeg kommer på for øyeblikket er en låt av Blaupunkt på samleplata Sjokk Rock, samt kvinnelig deltakelse på Kjøtts Op. og Mari Wendelbos keyboardsCirkus Modern-platene. Hvorfor det er sånn skal jeg ikke si sikkert, men sannsynligvis var samtiden rimelig mannsdominert, da rock og rull lenge var oppfattet som en "mannegreie". Heldigvis var det også kvinner som stakk hodene fram, og, selv om det ikke er alt for mange, så er mange av disse noen av de mer spennende artistene fra perioden. Enter dagens artist, Lily & the Gigolos.

Lily & the Gigolos ble startet i 1981 i Kristiansand, og besto av Bente-Lill "Lily" Viste, Harald Hempel, Jarle Johansen og Kay Rune Rasmussen. Jeg har veldig lite informasjon om bandet og hva de drev med, men kan fortelle at de allerede i 1981 bidro på samleskiven Moron Café - Det beste fra Sør som ett av mange nye og relativt spennende band i Kristiansands rockemiljø. Bandet later til å ha tatt en viss avstand fra standard pønk, til fordel for en sound som lener mot mer stemningsfylte toner og store arrangementer, med hint av Simple Minds og U2, i tillegg til de opplagte Banshees-sammenligningene (som ikke er så veldig markante, må sies). Bandet platedebuterte i 1984 med LPen Secrets, og later til å ha fulgt opp med dagens plate, som altså er en singelutgivelse av åpningssporet på LPen, samt en eksklusiv b-side. Bandet fikk en del oppmerksomhet, og etter hva jeg får lest ble Listen to the Radio en hit i norsk format, men salget gitt sannsynligvis dårlig, og spillejobbene uteble. Bandet oppløstes i 1987, og de fleste medlemmene gikk til nye prosjekter; unntaket var Viste, som etter hva jeg har forstått gav seg med musikk.

Musikken er på samme tid veldig tidstypisk og merkelig tidløs; Listen to the Radio bygger på gigantiske, smellende trommer og atmosfæriske synther som legger melodiske lag rundt en fast basslinje. Over dette synger Lily i en følsom, men samtidig nesten maskulin, dyp stemme, beslektet til Siouxie Sioux' gotiske distanserte forføreri. Versene veksler mellom oppbygging og utløsning, men holder på spenningen; dette endres ved introduksjonen av refrenget, der Lilys stemme hopper fra dyp og dominerende til en utenomjordisk, engleaktig hodeklang, mer i tråd med Cocteau Twins' Elizabeth Fraser enn med noe annet. Resultatet er en svevende, tung poplåt som på best mulig måte viser Lilys talent som sangerinne, samt bandets velsmurte maskineri. B-siden, Let It Be Now, er lengre og mer dvelende, med lag på lag av synther, gitar og drivende trommer, kontrastert av en stakkato basslinje, før et primitivt refreng bryter gjennom lagene. Låta er truende, mystisk og forlokkende, og sammen med a-siden dannes en flott single fra et undervurdert band og en fantastisk sangerinne, (delvis) fri fra periodens og sjangerens ofte kvelende begrensninger for kvinner.

Lily & the Gigolos - Listen to the Radio

01: Listen to the Radio
02: Let It Be Now

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar