tirsdag 30. juni 2015

Beranek - Sound of Danger (1981)

Det er klart at ikke alle navn kan huskes, og at ikke alle guttunger som klarte å få gitt ut en kassett en gang på 80-tallet skal huskes i 2015. Imidlertid er det noen som via forandring og tilpasning klarer å vinne seg en plass i offentligheten over lengre tid; Beranek er en av disse, kjent som komiker og programleder, men med en lang karriere som popmusiker bak seg.

Espen Beranek Holm så dagens lys en gang i 1960, og begynte musikkarrieren som klarinettist, før han gikk videre til diverse bandkonstellasjoner. Imidlertid var Beranek inspirert av tidlig synthmusikk, blant annet Kraftwerk og The Residents, noe som ledet til sysling med egne synther og eksperimentelle stemninger. Første utfall av dette var debutsingelen Dra te hælvete i 1981; singelen ble sensurert av NRK, noe som gav den unge artisten tonnevis med omtale og berømmelse i Norge. Han fulgte opp med LPen Sound of Danger, som fjernet seg fra singelens lettere gøy-pop til fordel for kalde synther og monotone rytmer, paranoide tekster på engelsk og liten pop-appell. På samme tid var Beranek medlem i bandet Ung Pike Forsvunnet, og dessuten involvert i studioprosjektet Spastisk Ekstase. I 1983 kom LPen X-Ray, der Beranek beveget seg fra paranoia til pop; Spellemannsprisen ble innkassert, og en rekke popplater fulgte, før musikken ble lagt på hylla til fordel for et mer stabilt liv i humor og media. Beranek har vel å merke vedlikeholdt musikken, både solo og i diverse bandkonstellasjoner, blant annet en tur innom Langsomt Mot Nord i 1991.

Sound of Danger står seg som en klassiker innen den såkalte "minimal synth wave"-scenen som dukket opp på tidlig åttitall; at plata er rimelig vanskelig å få tak i gjør også sitt, og den ansees som et samleobjekt som kan hente inn betydelige summer fra den dedikerte samler. Dersom man kun har hørt de seinere popplate kan man bli overrasket: musikken er kjølig og statisk, drevet av tynne rytmebokser, kalde synther og stikkende gitar. Åpningssporet Sound of Danger er en åtte minutter lang paranoid tristesse, bygd mer på stemning enn på låtskriving som sådan. Crystal Dream er en overraskende popvennlig låt, full av spretne rytmer og sjarmerende synth, godt hjulpet av et fengende refreng. How Could We Simply Die er en shufflebeat og en enorm, aggressiv, rivende gitar som nærmest spiller solo gjennom hele sporet. So Many Things er enda en fengende låt, drevet av en overraskende følelsesladd akkordrekke og en delt mann/kvinnevokal som viser veien Beranek ville ta videre. Avslutningen Can't Go To Sleep er en dvelende kjempe av en låt, vagt østlig i tonaliteten og med et tempo som beskriver søvnløshetens tilstand. Låten bygger seg gradvis opp mot et vakkert klimaks av bølgende synthmelodier, som avslutter en dyster og paranoid plate med harmonisk ro og en viss grad av balanse.

Takk til Systems of Romance for denne!

Beranek - Sound of Danger

01: Sound of Danger
02: Pictures and Paintings
03: Crystal Dream
04: How Could We Simply Die
05: Search
06: So Many Things
07: Doorway
08: Prisoner In a Silent Way
09: Can't Go To Sleep

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar