torsdag 4. juni 2015

Øresus - Mannen i Badekaret (1982)

Grunnet diverse distraksjoner har jeg ikke hatt mulighet til å følge opp om min vanligvis jevne strøm av blogginnlegg, noe som har resultert i tonnevis av protest og vrede fra mine utallige følgere. Dessverre må jeg informere om at dagens innlegg blir det siste på en stund (pga. en ferietur), men jeg lover å fortsette virksomheten for fullt fom. neste torsdag. Enn så lenge: Øresus.

Øresus' debut-EP, Galt Et Sted fra 1981, var et av de første innleggene på denne bloggen, og musikken på plata var en rimelig frisk nyveiv/postpønk-variant, med innslag av eksperimentasjon og jevnt over fengende melodier og ideer. På neste utgivelse, altså dagens, fulgte Skiensbandet opp med en singel som på merkelig vis dro musikken mer i retning streit pønk, og på den måten gjorde det motsatte av de fleste andre bandene i perioden, da normen gjerne var å bevege seg framover mot ukjente marker. Etter utgivelsen av Mannen i Badekaret fulgte stadig flere spillejobber, før en LP, Ansikt til Ansikt, fulgte i 1983. Deretter var det slutt, og medlemmene gikk videre til diverse andre prosjekter. Øresus har imidlertid blitt gjenforent ved flere anledninger, og frambringer nok gode minner for de som var vitne til bandet i glansperioden.

Som nevnt er musikken på plata mer reinspikka pønk enn skaete nyveiv. A-siden er en halvkjapp pønklåt med digre gitarakkorder og en festlig tekst, da den tittelgivende mannen viser seg å være en støvel av de sjeldne, med forkjærlighet for enevoldsmakt og en stadig voksende buk. Låta er fengende, med en stopp-start-struktur og rock-og-rull-gitarsolo. B-siden, Tyven, Tyven, er imidlertid mer spennende rent musikalsk; låta starter med en nedadgående riff og krasjende cymbaler, før bandet kjører inn i et groovy spor med pulserende trommer og stakkato gitarriffing. Sounden peker i retning av postpønken som kom til å dominere førstesiden på Ansikt til Ansikt, og viser et band i forandring, trofaste til tradisjonen de kom fra og samtidig på vei mot et mer spennende uttrykk. Singelen fungerer bra som en selvstendig utgivelse, men personlig syns jeg den fungerer best hørt i sammenheng med resten av bandets katalog, ikke minst fordi man er vitne til bandets progresjon fra festlige nyveivere til liksomparanoide postpønkere, der Mannen i Badekaret står som bindeleddet mellom de to.

Øresus - Mannen i Badekaret

01: Mannen i Badekaret
02: Tyven. Tyven

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar