søndag 5. juli 2015

Bearburger - The Bearburger (1983)

I dag vender vi tilbake til start, ved å igjen sette søkelyset mot en av de mer interessante bakmennene i den norske postpønk-perioden, nemlig Bjørn Sorknes.

Bjørn Sorknes, visstnok født 1960, er en mann hvis fingre har vært med i et knippe forskjellige prosjekter, jevnt over av veldig høy kvalitet, som samlet sett utgjør et veldig spennende og noe uvanlig repertoar. Sorknes hadde sin start i progbandet Genetic Control, som en gang rundt 79-80 forvandlet seg til Fra Lippo Lippi. Sorknes var kun med for den første utgivelsen, der bandet vekslet mellom snodig elektronisk pop og dystre stemningsmalerier. Deretter startet han 3rd Man i samarbeid med FLL-trommis Morten Sjøberg, samtidig som han ble med i Mechanical Grave, som etter hvert ble til Holy Toy. 3rd Man gav ut én single og en låt på Kitsch-flexien, mens Holy Toy gav ut et knippe singler og to LPer før Sorknes gav seg. Hva han gjorde etterpå vet jeg ikke, men jeg vet at han i 1983 gav ut kassetten The Bearburger på plateselskapet Uniton. Kassetten er, etter hva jeg vet, spilt inn rimelig primitivt, med Sorknes som eneste musiker og komponist, og viser hans tendering mot eksperimentelle lydlandskap i full blomst. Resultatet er en veldig spennende kassett med noe i retning ambient, men med såpass mye struktur og til tider fengende melodier at det blir vanskelig å kategorisere.

Av en eller annen grunn er låttitlene neppe riktige. Åpningslåten, som her heter Looking For a Pedestrial Subway, heter både på Maskindans-samleren og på Burning the Midnight Sun-LPen With Two Mouths Biting. Uansett hva; låta er et åpenbart høydepunkt, drevet av dystre, orgelaktige synther og et mykt, men insisterende rytmespor, som kan minne om lyden av en finger som slår mot en mikrofon. Komposisjonen viser flere temaer som svaier fram og tilbake, før det slutter med et minneverdig nedadgående parti, som vi også møter på slutten av kassetten. Andre steder er låtene basert på langsomme rytmiske slag og glassaktige lyder, tåkete synthlandskap og en rimelig ubehagelig stemning, dels beslektet med 3rd Man-låta Blå Natt. Et annet høydepunkt er imidlertid Pincet Movements, en todelt låt der første del bringer tankene i retning The Shining og støvete fortider via en spøkelsesaktig stemmesample, mens den andre delen setter inn et aktivt rytmespor og noe som kan være gitarer og bass. Det er rimelig vanskelig å beskrive låtene, da de i stor grad er stemningsskapende og ikke anmassende, så det vil være en bedre idé å lytte selv; kassetten er enestående blant det jeg er i besittelse av, og fortjener lytting fra flere. Kanskje ikke hverdagskost, men definitivt nydelig på rett tidspunkt.

Bearburger - The Bearburger

01: Looking for a Pedestrial Subway
02: Lonesome Cowboys In Overcrowded Sunsets
03: Account Numbers
04: When The Apple Eats The Bed
05: ...One Aching Tail
06: With Two Mouths Biting
07: Trains, Not Amnesia
08: Pincet Movements
09: Empty Glasses Vs. The Death of Dino S.


**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar