torsdag 9. juli 2015

Svart Klovn - Knust Knekt (1983)

Etter gårsdagens observasjon om 1982 som året da det skjedde i norsk musikkliv har jeg prøvd å finne utgivelser som kom året etter; det viser seg at de eksisterer, men at den samme floden av musikk ikke finnes i mitt bibliotek. Likevel klarte jeg å fiske fram denne lille saken; en iskald norsk klassiker av en single, signert Svart Klovn.

Svart Klovn var en viss Svenn Jakobsen, en smått eksentrisk osloborger med forkjærlighet for Bowie, syntherier og å være en dandy, utfordrende karakter. Han omtales som en av Norges få ekte "new romantics", men da jeg aldri har forstått meg helt på denne grenen av synthmusikken skal jeg ikke utdype om det. Svart Klovn gav ut én single (gjett hvilken) på det uavhengige plateselskapet Uniton (som hadde usedvanlig god smak, må sies) og figurerte en del i mediene, mye pga. annerledesheten i Jakobsens fremtoning. Rundt 1983 begynte Jakobsen også å spille inn en LP med et backingband, men denne så ikke lyset før i 86; da hadde Svart Klovn blitt Kid Death, og platen Satyricon ble gitt ut av Kid D. & the Nightshades. Etter denne ble det stille, og jeg vet ikke sikkert hva Jakobsen gjorde etterpå - muligens scenearbeid, men jeg er jaggu ikke sikker.

La det være sagt: denne singelen er helt fantastisk. På samme måte som Det Gylne Triangels Maskindans er dette en perfekt synthpopsingle, med tekstlig brodd, fengende melodier, spennende arrangementer og en udefinerbar, men helt egen stemning. Knust Knekt er den mer popvennlige av de to låtene, bygd på et nesten sirkulært bassmotiv og maskinelle klapp, halvsakrale synther og Jakobsens kjølige, distanserte stemme. Låta napper i menneskets såkalte feil og mangler, hykleri og moralsk korrupsjon, alt innpakket i et brilliant, lavmælt arrangement. Macho Manifest er raskere, drevet av en oppadgående, manisk basslinje og et rytmespor på speed; sammen med vokalprestasjonen gir det, absurd nok, assosiasjoner til Raga Rockers. Teksten tar for seg mannsrollen i lys av mannshater-feminisme og omfavnelse av eget kjønnsorgan (eller noe sånt noe), men for min del er det stemninga på plata som vinner oppmerksomheten.

Kidnappet fra Systems of Romance.Svart Klovn - Knust Knekt

01: Knust Knekt
02: Macho Manifest

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar