onsdag 29. juli 2015

Holy Toy - Dummy Cruise Missile Wanted For Artistic Purpose. Phone 47 2 20 64 89 (1989)

1989 må ha vært et interessant for gamle fans av Andrej Nebb og hans forskjellige prosjekter. Helt fra starten med De Press' debutplate Østavind via Holy Toys mange forskjellige formasjoner og uttrykk var den høye kvaliteten og utforskingen av nye veier viktige stikkord. I 89 kan det imidlertid virke som om Nebb var noe lei av å være vanskelig; resultatet ble en av Norges første rap-plater, samt Holy Toys særeste utgivelse.

Holy Toy anno 1989 besto av diktator Nebb, trompetist og tidligere medlem Rolf Wallin, ungareren Arpad Horvath og amerikanske Chuc Frazier. Nøkkelmedlem Lars Pedersen var ute av bildet til fordel for soloprosjektet When, noe som muligens gav Nebb muligheten til å vende seg mot den amerikanske rapen. Singelen Mickey Mouse ble gitt ut som en forsmak for LPen, i tillegg til en singelutgivelse av åpningslåten Ciupazecka. Jeg velger å gjette at LPen ikke ble tatt veldig godt imot, ettersom bandet la inn årene omkring 89-90; mange hadde sannsynligvis problemer med å takle overgangen fra svett, genial Østblokk-industrial til slapp poprock og halvhjertede forsøk på rap. Resultatet ble at Nebb etter 1990 gjenopplivet De Press, som gav ut et knippe plater før Snortheim fikk nok og det igjen stoppet opp. Etter dette fulgte to Nebb-soloplater, et nytt De Press og, til sist, et gjenopplivet Holy Toy med Lars Pedersen rundt 2012. Men hvordan er så denne katastrofen av en svanesang?

Ikke så ille, for å være ærlig. Låtene kan grovt deles opp i "rock" og "rap", noe som er tydelig i de to første; Ciupazecka er en smårockete poplåt, mer i takt med De Press' mer vennlige låter enn noe av Holy Toys tidligere materiale. Mickey Mouse er en relativt hard raplåt, bygd på lassevis av perkusjon, samples og trommemaskiner, over hvilket Nebb snakkerapper om Mikke Mus og korrupsjon. Hvis man leter kan man dog finne godsaker her; Mr. Doktrin veksler mellom streit rock, walking-bass-partier og et stort, allsangvennlig korrefreng, noe som fungerer overraskende bra. Corrupt Block er en av raplåtene, men er såpass stemningsfull at det fungerer, bygd på pianoslag, subtile synther og skjulte korstemmer; låta bryter midtveis sammen i et korparti som viser av Nebb fortsatt visste hva han drev med. Syberie er østblokk-kor, vakkert og melankolsk. Pop Up (som gjenbruker et tema fra Ciupazecka) og Girls And Boys er raskere, popvennlige låter, delvis fengende og delvis usynlige. 7 Days er platas (og bandets) absolutt verste, enkelt og greit en ræva låt. Marionetki er en god De Press-låt i forkledning, og avslutningen Why Not In Choir?, en oppdatert vri på tittellåten fra 1985-LPen av samme navn, er et fantastisk stykke stemningsfull Nebb; en monoton rytme, svevende synther og en vakker, folkemusikkaktig melodi. Selv om platen er ujevn som bare det, så finnes det gode låter her, og avslutningen er et verdig punktum for det norske 80-tallets mest interessante band.
Holy Toy - Dummy Cruise Missile Wanted For Artistic Purpose. Phone 47 2 20 64 89

01: Ciupazecka
02: Mickey Mouse
03: Pollution
04: Mr. Doktrin
05: Corrupt Block
06: Syberie
07: Watra
08: Pop Up
09: Girls And Boys
10: 7 Days
11: Marionetki
12: Why Not In Choir?

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar