torsdag 23. juli 2015

Sjølmord - Holocaust (1980)

De to foregående innleggene pekte på subtilt vis i retning av dagens plate; samlet sett blir 7000 Riff, Kraftrock og dagens Holocaust en oversikt over trondheimsbandet Sjølmords utgitte katalog. 

Sjølmord oppsto som en del av Trondheims gryende pønkscene en gang i 1978. Det går rykter om at vår venn André Lister (soloartist og medlem av Det Elektriske Kjøkken) var med i oppstarten av bandet, men de medlemmene som gav ut dagens single var Terje Hansen, Arild Hestvik, Bård Roll og Egil Trøa; ingen av navnene klinger kjent for min del, så hvem vet om de gjorde noe mer. Til tross for tilknytning til pønkscenen så visstnok guttene i Sjølmord ikke på seg selv som pønkere; de spilte "nerve-", "frontal-" og "frustrasjonsrock", begrep som passer meget godt for å beskrive postpønkens skvetne, kantete arrangementer og paranoide uttrykk. Bandets platedebut kom på 7000 Riff, deretter fulgte Kraftrock-bidragene og Holocaust-singelen i 1980. Bandet ble relativt populært, delte scene med bla. Kjøtt, og oppløstes av ukjente grunner en gang i 1980. I 85 kom en live-kassett (den skulle jeg gjerne hørt), og da Anarki & Kaos-samleplata ble gitt ut på starten av 90-tallet var låta Holocaust med; i ettertid er det også nettopp denne låta som huskes av flest.

Av en eller annen grunn fikk Sjølmord det for seg at det var en god idé å synge flerspråklig. A-siden Holocaust synges naturlig nok på tysk, muligens for å poengtere, skremme eller gjøre narr, mens b-siden Supertankerne Kommer!!! presenteres på en noe overraskende dansk. Hvorfor vet jeg ikke, men det er sikkert en hensikt bak det. Holocaust er en overraskende lystig sak, versene bygd på en genial surfgitar og løpende, rastløs bass, mens refrenget er tyngre og mer aggressivt. Vokalen er halvveis mellom roping og snakking, teksten låter som nazidogmer og fingerpeking. Noe, muligens holocaust selv, beskrives som en "fullstendig paranoid konsekvens av tilværelsens absurditet". Låta inneholder til og med slidende surf-bass/gitar og et knippe pustepauser, og totalt sett blir misforholdet mellom tekst, tema og musikk til en spennende, men merkelig låt. Supertankerne Kommer!!! holder spenningen strammerei tøylene, vekslende mellom et stikkende verseparti og refrenger det bandet slipper seg løs. Låta er imidlertid ikke like interessant som a-siden, til tross for en del høyst kompetent gitarspill. Nettopp gitaren fortjener for øvrig å nevnes, da lyden er helt fantastisk, spøkelsesaktig og leken på samme tid. At det ikke ble noe mer fra bandet er synd, da det kunne blitt spennende, men sånt må man leve med; hva vi står igjen med er en flott liten singel fra et band med rimelig mye potensiale.

Sjølmord - Holocaust

01: Holocaust
02: Supertankerne Kommer!!!

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar