tirsdag 28. juli 2015

Helter Skelter - Peyote (1986)

Som vi alle vet er det noen band som enkelt og greit ikke får det helt til: de bygger opp en fanbase, lager et knippe bra låter, får kanskje gitt ut noe, og så går det ikke lenger. På midten av 80-tallet dukket det opp et knippe band som skulle være norsk rocks redning; Helter Skelter var ett av disse. Imidlertid ble ingenting reddet, og bandet etterlot seg én eneste single, Peyote fra 1986.

Helter Skelter var det man kan kalle en "supergruppe", ettersom bandet i stor grad besto av medlemmer fra tidligere eksisterende trønderband; sanger Ragnar Wold kom fra Det Elektriske Kjøkken, bassist Ulf Risnes kom fra Det Gurgles (og endte opp i Tre Små Kinesere), Steinar Vikan og Lars Olufsen kom fra Liliedugg, og sistemann Bror Frode Karlsson kjenner jeg ikke til. Bandet spilte en rimelig streit rockevariant, og fikk mye støtte i Trondheim, bla. av Åge Aleksandersen, som mente dette var knall. Peyote ble gitt ut på det trønderske plateselskapet Oh Yeah! i 1986. Deretter fikk bandet napp hos det svenske plateselskapet Transmission, og dro inn for å spille inn plate; første dag i studio ble Olof Palme skutt, og plateprodusenten, som Sverige for øvrig, smuldret sammen i gråt og angst. Helter Skelter endte opp med å skli fra hverandre under disse forholdene, og bandet ble oppløst en eller annen gang i 1986. Imidlertid har bandet blitt gjenforent ved flere anledninger, og har sluppet et par utgivelser i tide og utide.

De to låtene på singelen er rimelig forskjellige, og viser bredden i bandets musikalske uttrykk; Peyote er en rimelig hard rock-og-rull-låt (som låter passe surt pga. skjev vinyl), drevet framover av hihatspill og en piskende skarptromme, i tillegg til en vegg av gitarer og en leken basslinje. Wolds vokal er ikke verdens sterkeste, men han får jobben gjort, og låtas refreng er sterkt og minneverdig. Gjennom låta ligger det en susende, stemningsskapende gitar som gir det hele et delvis psykedelisk preg. Hole In My Pocket starter med en frekk basslinje og forsiktige trommer, enkel gitarplinkplonking og Wolds bakoverlente vokal. En tåkete saksofon introduseres gradvis, malende og dronende, og stemningen veksler mellom harmonisk og dulgt sykelig, dog konstant lavmælt. Gradvis begynner låten å bygge seg opp, tempoet øker, vokalen blir mer intens, men bandet slipper ikke helt løs, og det avslutter relativt harmonisk.

Helter Skelter - Peyote

01: Peyote
02: Hole In My Pocket

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar