onsdag 4. mars 2015

Kjøtt - Et Nytt og Bedre Liv (1979)

Ettersom vi nå med stormskritt nærmer oss det runde tallet 10, og dermed ser oss nødt til å feire i stor stil når nevnte runde antall bloggposter inntreffer, avslutter vi dette første strekket med en klassisk plate fra den spede starten på norsk postpønk, nemlig Kjøtts debutplate Et nytt og bedre liv. Jeg vet ikke om Michael Krohn egentlig syns det er greit at jeg legger ut dette, men håper det kan forstås at det gjøres ut av ren lidenskap og et ønske om at flere skal få høre et band hvis musikk fortsatt i stor grad er utilgjengelig.

Kjøtt ansees gjerne som et av de største og viktigste norske pønkbandene, sammen med blant annet Hærverk og Oslo Børs. Bandet ble startet i 79 under navnet Dårlig Karma av Helge Gaarder (bror til Jostein), Erik Aasheim, Jøran Rudi og Per Tro, fire seinhippier fra Kolbotn på noenogtyve år, i tillegg til vestkantgutten Krohn, som såvidt var bikket 20. Bandet skiftet fort navn til Rødt Kjøtt, etterfulgt av en nedklipping til Kjøtt for å unngå bånd til AKP-ml og lignende tull. Gaarder proklamerte at bandet spilte musikk for kroppen, og ikke for hodet, og gav dermed navnet et eksistensgrunnlag.
Etter debutplata fulgte den legendariske Kjøtt-tolvtommeren, singelen Hue uten sanser og albumet Op., før Krohn sluttet på tampen av 1981. I starten av karrieren hadde Krohn vært den dominerende låtskriveren, men fra Hue uten sanser tok Gaarder gradvis over, og musikken gikk fra enkel og fengende pønk til mer eksperimentelle uttrykk. Krohn startet deretter opp Raga Rockers, mens resten av bandet fortsatte som Montasje og gav ut en undervurdert skatt av en plate, Presence!, i 1982.

Et nytt og bedre liv er bandet på sitt aller råeste. Krohn var kjent for å spille trommer raskere enn de fleste andre, og tempoet på platen er generelt sett heseblesende, tatt samtiden i betraktning. Krohn og Gaarder har skrevet to låter hver: Krohns Nei nei nei er et halvironisk spark i alle retninger, være det kongebarna, Willochs penis, gulrotstuing eller pønkerne selv. Et nytt og bedre liv er en snau sak med en overmåte frekk tekstlig overraskelse, som sikkert forferdet borgerskapet i ekte Wam & Vennerød-stil. Gaarders Blålys er muligens min favoritt på plata, med et genialt refreng og en vidunderlig sur gitarsolo fra Rudi. Imidlertid er kanskje Flue den mest interessante låten, ettersom den er hakket mer abstrakt og paranoid enn de andre låtene, og dermed peker mot hvor Kjøtt etter hvert ville bevege seg.

Dette er en ekte klassiker, og bør høres av alle.

Salig være Helge Gaarder.Kjøtt - Et Nytt og Bedre Liv

01: Nei Nei Nei
02: Flue
03: Blålys
04: Et Nytt og Bedre Liv


Trykk her for å lytte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar