torsdag 12. mars 2015

Betong Hysteria - Spontan Abort (1982)

Det vil være poengløst for meg å fornekte pønkens viktighet for min egen mentale oppvekst og utvikling fra tenårene og utover. Selv om jeg muligens entret scenen noe seint, og dermed gikk glipp av det meste av moroa, så står musikken igjen som en frigjøringsbauta som lar de unge oppdage meningen med livet når de mest trenger den. Til tross for at jeg nå i stor grad har bevegd meg vekk fra den hardeste pønken, så er det av og til absolutt nødvendig å la seg overkjøre av brølte politiske slagord og motorsaggitarer. I så måte presenteres et av Norges første hardcoreband, Betong Hysteria, og deres eneste utgivelse, EPen Spontan Abort.

Betong Hysteria ble startet i Oslo vinteren 1981. Etter hva jeg vet var besetningen noe ustabil, men den som spilte inn Spontan Abort besto av Geir "Bulle" Underdal, Arne Brathagen og Ulf Knudsen fra Kaare og Partiet, i tillegg til Geir "Moron" Brurok og Carl Platou. Etter EPen skjedde det en del utskiftninger, før bandet imploderte ca. 1983. I ettertid gikk Bulle videre til bla. Siste Dagers Hellige (med Knudsen) og Løver & Tigre, mens Knudsen på sin side gikk solo med kassetten Istanbul (alle vil dukke opp her seinere). Bandet er kjent i diverse undergrunnsmiljøer verden rundt, og Spontan Abort er mest sannsynlig et ettertraktet samleobjekt. Såvidt jeg vet er det også trykket opp en bootleg-utgave i USA.

Musikken på Spontan Abort burde i utgangspunktet være pensum for dagens norske pønkband. Det låter rått og grovt, og til tider nesten litt vondt. Produksjonen er passe elendig (det hjelper lite at rippen er litt sprakete), og det går såpass fort at detaljene er vanskelige å merke seg. Åpningslåta Snuten Kommer er et prakteksempel på stilen: etter en introduksjon med demonstrasjonsslyder og en formell megafonstemme introduseres bandet, som spiller låtas hoveddeler i hurtig tempo. Brått stopper det opp, og deretter starter det på nytt i tilnærmet dobbel hastighet mens Brurok brøler ut korte, uforståelige fraser. Som et tillegg til denne suksessoppskriften dukker brått en kjemperask gitarsolo opp, og etter en repetisjon eller to er låta over. Samme formel følges i stor grad for de andre låtene også, og det hele er over på 7 minutter og 30 sekunder.
Betong Hysteria - Spontan Abort

01: Snuten Kommer
02: Du Er Et Ledd I
03: Det Er Bare Løgn
04: Mitt Eget Liv
05: Sipoene Ser Deg

**Trykk her for å lytte!**

1 kommentar:

  1. Dette er for meg bautaen fra Norsk pønkmiljø, ingenting har truffet meg som denne siden.

    SvarSlett