mandag 2. mars 2015

Alle Tiders Duster - Velkommen hjem (1981)

Hei hå!

Dagens innlegg er på sett og vis en fortsettelse av det forrige, i form av et annet Bergensband med et delvis samklingende navn. Det er dog her likhetene stopper, ettersom Alle Tiders Duster faktisk besto av bergensere, og ettersom uttrykket deres på mange måter er helt motsatt fra (og mer dustete enn) TAV!s friske, dog klaustrofobiske avant-skapønk.


Alle Tiders Duster ble startet i Bergen i 1980, og hadde sitt utspring i byens pønkmiljø. De utmerket seg imidlertid ved å hente impulser fra teater og scenekunst, i tillegg til at de eksperimenterte med synther, trommemaskin og flere vokalister. Etter debutplaten Velkommen hjem i 1981 fulgte singelen Lillegutt og fullengderen Rødt lys i 1982. Etter dette arbeidet de innenfor performance, enten i samarbeid med andre eller alene. Dustene ble oppløst en gang på midten av 80-tallet, og deres katalog står i dag igjen som en spennende kuriositet fra perioden, ettersom bandet i så stor grad lente seg mot kunsten, noe som gjenspeiles i en dramatisk sound med klare referanser til Bowie og andre "kunstrockere". Dette synes også i dag, da mange av bandets medlemmer jobber innen scenekunst på forskjellige måter, enten innen performance, teater eller dans.

Velkommen hjem er Dustene på sitt mest pønkete, og det låter rått og grovt, i tillegg til at rytmene og gitarspillingen jevnt over er passe sjøsyk. Ofte kan låtene minne om pønkens tre-akkorder-og-refreng-paradigme, kanskje spesielt Tusen takk, men Dustene tøyser av og til med låtstrukturer, tempo og lydbruk, noe som skiller dette fra den klassiske pønken, men også fra de mer sofistikerte postpønk-bandene som De Press og TAV!. Ettersom vokalen er på sløy, teatralsk bergensk har jeg litt problemer med å forstå nøyaktig hva som synges/ropes/skrikes/skarres, men det later til å være dels samfunnskritikk og dels menneskekritikk: titler som Samfunnsrotte og Evig rundgang sier nok det som trengs om bandets syn på samtiden - "jenter ødelegger gutter, gutter ødelegger jenter".


Alle Tiders Duster - Velkommen hjem

01: Egoist
02: Velkommen hjem
03: Tusen takk!!!
04: Samfunnsrotte
05: Evig rundgang


Trykk her for å lytte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar