fredag 6. mars 2015

V/A - Sjokk Rock (1980)

Hipp hurra! 

Dette innlegget er det tiende som postes på bloggen, og dette er grunn til feiring! Fra å være en vag idé delt blant venner har Eine Keine Angst Musik blitt en realitet. Jeg skal ikke overdrive med å si at det har vært en ubetinget suksess (det kunne definitivt vært flere lesere, men sånn er livet i strømmingens tidsalder), men det gleder meg hver gang jeg ser at noen har vært innom, og at noen er nådd. I så måte feirer vi altså den tidende posten ved å legge ut den første av flere fullengdere som vil dukke opp her, nemlig live-plata Sjokk Rock.

Sjokk Rock var, etter hva jeg har klart å få med meg, et todagers konsertarrangement på Høvikodden i Bærum en gang i 1980, der de åtte bandene som er representert på skiva spilte noen sammenklemte og forhastede konserter. Av gamle kjenninger er Kjøtt og The Aller Værste! med, i tillegg til kjente navn som Oslo Børs, Blaupunkt, Babij Jar, 1984 og Hærverk. Det eneste ukjente bandet er (Psykedeliske) Tystere, som for min del innebærer en festlighet av dimensjoner, da det viste seg at sanger Eivind er en god venn av min far, og dermed en person jeg har kjent i flere år (for tiden spiller han i voksenprogpop-bandet Kosmoratik, som for øvrig kan anbefales til de fleste).

Musikken på plata er ikke perfekt, men det er, om ikke annet, et tidsvitne som dokumenterer hvor variert musikklivet i Norge egentlig var, og hvor vidt paraplybegrepet "pønk" ("sjokk rock", for å være korrekt) favnet: Kjøtt, Hærverk og Oslo Børs serverer ren, rask pønk, Blaupunkt og TAV! spiller skapåvirket nyveiv (uten at det låter likt på noen måte), 1984  og Babij Jar spiller gitarsolohardrock, mens (Psykedeliske) Tystere framfører en sær, halvnormal psykedelisk rockvariant. Plata er full av gode øyeblikk, men mitt favorittøyeblikk på plata er nok når Helge i Kjøtt roper at "det ække no' lyd her! Øy! Øy!" mens bandet bare raser videre, tydeligvis for opptatt av å høre seg selv i kaoset.

Dette er en utrolig artig plate, og den er over på ca. 20 minutter. Jeg vet ikke om noen andre live-plater fra tiden, med unntak av TAV!-konserten fra Hulen i Bergen som ble gitt ut for noen år siden, og derfor blir denne platen essensiell for å få inntrykk av klimaet og stemningen i en tid der musikkmiljøet generelt i alt for stor grad er oversett.


Sjokk Rock

01: Kjøtt - Flue
02: 1984 - Hva Faen

03: Hærverk - Aj, Aj, Aj Så Leit
04: Blaupunkt - Gul & Blå
05: Oslo Børs - Fikser Du Livet Ditt
06: (Psykedeliske) Tystere - Ramba
07: Babij Jar - Donk-Donk
08: The Aller Værste! - Dans Til Musikken


**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar