torsdag 19. mars 2015

Lister - Morten Munk's Glade Dager (1981)

I forrige innlegg påpekte jeg den absolutte selvsagtheten at ikke all musikk kan få all den oppmerksomhet den fortjener, og at mange plater som fortjener heder og ære forsvinner i mengden av utgitte plater. Mange av platene jeg legger ut her hører til i denne kategorien, men det er også rom for plater hvis begraving i tidens mylder lett kan forklares, til tross for at musikken både er interessant og givende. Dagens innlegg, og forsåvidt artist, er et prakteksempel på nettopp dette.

André Lister er fra Oslo, men hans karrière som pseudokjendis i Norges undergrunnsmiljøer startet i Trondheim by. Visstnok var han en av de unge mennene som startet opp Sjølmord, men han forlot bandet relativt fort, og var deretter innom Johnny Yen Bang!. Som musiker er han kanskje mest kjent fra Det Elektriske Kjøkken (som jeg har utrolig lyst til å høre), men parallelt med medlemskap her syslet vår mann også med soloprosjekter; Morten Munk's Glade Dager fra 1981 er såvidt jeg vet den første frukten av Listers virke som soloartist. Året etter fulgte LPen Aber Das!, deretter samarbeid med Johnny Yen og diverse produksjonsjobber (blant annet for Liliedugg), før en ny LP, Oh Sweet Destiny. Seems Like A Mess To Me så dagens lys i 1987 (begge LPene vil dukke opp her seinere). I mellomtiden kom det dessuten et knippe kassetter, medlemskap i MessAge osv osv osv. Med andre ord var André Lister en meget produktiv kar i løpet av det glade 80-tall. Som et motstykke til dette skal det sies at jeg ikke aner hva han gjør nå, men jeg lurer på om han ikke bor i Tunisia. Det får uansett være hans sak.

Listers musikk er en underlig coctail av fragmentasjon, humor, absurdisme og kunstneriske ambisjoner. I hodet mitt står den noe teite benevnelsen "collage-rock", men det gir delvis mening, da musikken er en forvirrende, foranderlig masse som i første omgang ikke gir lytteren mye å holde seg fast i; Ta Et Vink bygger på et drivende gitar/basskomp, mens Lister uinteressert sier at du skal skyte en blink, ta et vink, drepe deg sjøl og lignende. Halvveis gjennom kollapser låta på seg selv, vi hører noen spille trommer, og deretter er det tilbake til start med den rastløse gitaren som drar deg videre med strømmen. B-siden består av fem låtfragmenter, der tre er variasjoner på et bass-og-rennende-vann-tema i forskjellige grader av oppløsning, mens de to andre gir hint av mer kjente rocketeksturer, ikke minst via munnspillet på Glade Dager. Hvor seriøst Lister vil at vi skal ta plata er ikke sikkert, da han virker som en som liker å peke nese, men musikken stikker seg ut som en helt egen verden i en tid der pønken fortsatt dominerte manges tankegang.
Lister - Morten Munk's Glade Dager

01: Ta Et Vink
02: Jetzt... Den Ganzen Tag 1
03: Good Luck
04: Jetzt... Den Ganzen Tag 2
05: Glade Dager
06: Jetzt... Den Ganzen Tag 3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar