fredag 15. mai 2015

Adrian Cox - Flukt og Forvandling (1988)

Trondheim har i den siste tiden blitt en betydelig fattigere kulturby, noe som skyldes den enkle grunn at platebutikken og kulturoasen Big Dipper var nødt til å legge ned sin filial her i byen. Selvsagt er dette veldig praktisk for meg som student, men som musikkinteressert er dette et tap, da butikkens bruktavdeling har skaffet meg en knippe skatter i løpet av tiden jeg har vært her. Gårsdagens innlegg er én, dagens plate er en annen, og det vil nok dukke opp flere med tiden.

Adrian Cox, egentlig Askild Hagen, er for min del ikke et veldig kjent navn fra musikkscenen, men litt undersøkelse gir økt kunnskap, og følgende er hva jeg har klart å samle: et tidlig band, Nedbør, ble etter hvert til synthgruppa El, som gav ut en single, Et hvilested, på selskapet Kulturinstitusjonen Piivv 1987. Dette selskapet var, etter hva jeg har forstått, drevet av Hagen, og året etter fulgte haugevis med kassettutgivelser med synthmusikk i forskjellige stemninger, før dagens LP - Adrians eneste - ble realisert samme år, i ett begrenset opplag på 500 (min er nr. 81). Etter dette fulgte et knippe kassetter til, i tillegg til det noe absurde prosjektet Mormor & de 8000 Ungene, der humor og slapp 90-talls-synthmusikk blandes til interessant effekt. I 1988 ble Hagen også del av forfattergruppen De Gyngende Seismologer, som bidro til radio- og tv-programmer som Hallo i Luken og Egentlig. Etter dette har vår mann endt opp som en av vitseforfatterne bak Nytt på Nytt, og kan sånn sett sies å indirekte være en av Norges mest populære ukjente personer.

Adrian Cox anno 1988 låter egentlig som om han er litt seint ute, da musikken er en rimelig primitiv synthpop-aktig masse, fylt ut av bass og klarinett (dette er ingen kritikk, det låter nydelig). Plata består av hele 18 låter, i stor grad korte fragmenter på under to minutter, men av og til strukket ut til over tre. Den raske suksesjonen av sanger fører til at det er litt vanskelig å følge med i svingene, men samtidig blir plata, hvis sound kan bli litt lik i lengden, ikke kjedelig, ettersom låta du hører sannsynligvis er over før den begynner å kjede deg. Stemningsmessig varierer det fra ren, lystig synthpop på Sirkel 2 og Klarhet ved foten av Niagara til den mystiske Jenta i vinduet og melankolske stykker som Over Europa, der en cello skaper vakre melodiske føringer. I tillegg til Hagens egen stemme synger også en viss Kari Emilsen, og hennes klare, elegante vokal gir den allerede luftige musikken et svevende, nesten jazzaktig preg. Tekstene på plata er et sammensurium av Hagens egne tekster og tonesettinger av Jan Erik Volds poesi, i tillegg til tekster av Morten Jørgensen, Eli Katarina Kjønsberg og polakken Czeslaw Milosz; det lyriske aspektet er kanskje det dominerende på plata, ettersom den relativt bare musikken lar tekstene komme fram til sånn en grad at plata kan omtales som en tonesatt diktsamling. Plata belønner gjentatt lytting, og står seg som en spennende samling snåle poplåter av en småeksentrisk poet.
Adrian Cox - Flukt og Forvandling

01: Klarhet ved foten av Niagara
02: Jenta i vinduet
03: Dans
04: Østover
05: Møte
06: Fuglen fra Kapingamarangi 3
07: Postludium nr. 12
08: Hvor kan jeg treffe deg
09: Nå stiger du
10: Med Hjerterdam på reise øst
11: Sirkel 2
12: Over Europa
13: De vet
14: Resignasjon
15: Adrians drøm
16: Som å fly i et skyggeland
17: Når du bøyer deg sånn
18: Lyset. Når steinen veltes


**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar