torsdag 7. mai 2015

Shakespeare In The Bush - Jakob (1989)

Ettersom det nå nærmer seg eksamensperiode for en viss andel av befolkningen, benytter jeg dagens innlegg til å igjen ta opp historien om Trondheimsbandet Det Glade Vanvidd, av den enkle grunn at bandet inneholdt min nåværende foreleser, og dermed i ekstremt utstrakt mening blir en relevant del av forberedelsene. Hvorfor da en post om bandet Shakespeare In The Bush? Jo, nå skal du høre!

Det Glade Vanvidd startet, som jeg påpekte sist gang de ble omtalt, en gang i 1984, og utviklet seg til å bli et meget merksnodig band, i grenselandet mellom treig hardcore, postpønk, tøyserock og performancekunst (eller noe i den dur). Bandet eksperimenterte med det aller meste - flaggstang ble brukt som instrument, visstnok - og fikk ry på seg for å være et infantilt norsk Residents, uten at det er mye sannhet i dette. Hvem som spilte hva i bandet ble også byttet på med jevne mellomrom, og hele greia var i og for seg rimelig flytende. Etter bandets vinyldebut, Surfin Beirut, forsvant imidlertid kjernemedlem Viggo Mastad inn i sitt eget prosjekt Israelvis, mens DGV fikk med seg en viss Oddvar Njåstad (muligens foreleser-bassist Magnes bror) på gitar, skiftet navn til Shakespeare In The Bush, og gav ut singelen Jakob i 1989. Etter dette ble bandet oppløst, og medlemmene forsvant hit og dit: før politikken tok ham var Harald Nissen med i Albino Slug, mens Njåstadene gav ut en plate under navnet Pontiac Pilatus.


Hvordan låter så DGV, aka Shakespeare In The Bush, anno 1989?
Det første man legger merke til er at de mer absurde elementene fra tidligere kassetter, og forsåvidt også Surfin Beirut, er fjernet fra musikken, til fordel for en massiv, seig vegg av vrengt sneglegitar og hamrende trommer. Hardcore-tendensene er roet ned til fordel for en slags sludge-aktig masse, og det låter rimelig tøft. Vokalisten (i utgangspunktet Nissen, men hvem vet?) gjør imidlertid sitt aller beste for å låte jævlig, og det får han ganske godt til. Jakob ledes an av en rask, halvmelodisk bassgang, før bandet sparker igang, legger seg i midtempo, og vi introduseres for den titulære karakteren Jakob, som, av grunner jeg ikke skal røpe, sitter i et tre og nekter å komme ned. Låtas høydepunkt er et snodig mellomparti, der bandets tunge driv kontrasteres med en gammel dame som forteller at "alle er så forundret, for det har skjedd noe med meg!" - det minner egentlig om Egil Hegerbergs tyngre materiale (han er en uttalt fan, så det er ikke rart). Mannen i Badekaret er både tyngre og seigere enn Jakob, men på samme måte som i Jakob krydres huleboerriffene av små bassmelodier, slik at appellen holdes oppe. Låta omhandler en viss Uwe Barschel, hvis liv endte på mystisk vis i et badekar, kledd for fest og farvel, og er alt i alt en flott liten trall. 


Shakespeare In The Bush - Jakob

01: Jakob
02: Mannen i Badekaret

**Trykk her for å lytte!**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar